Türkiye'nin zehri en ölümcül yılanı

  1. Anasayfa
  2. Türkiye'nin zehri en ölümcül yılanı

Türkiye'nin zehri en ölümcül yılanı

Bir çok insanın bu konu da pek bilgisi yok ama artık olacak.


Mısır kobrası yada Çöl kobrası olarak bilinen Walterinnesia aegyptia ülkemizde yaşadığı son bir kaç yıl evvel bilinmiyordu ama bir araştırma gezisinde Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Uğurtaş bu canlıyı bulmayı başardı. Anlatılan bir hikayeye göre gece arazisinde kara yılan olarak alındı ama ama gündüz bakılınca bunun kara yılan değil bir kobra yılanı olduğu anlaşıldı.


Çöl kobrası (Walterinnesia aegyptia), Türkiye'nin Şanlıurfa civarındaki kurak alanlarında ve Orta Doğu'da yaşayan bir kobra türüdür. Türkiye'de yaşayan tek kobra türüdür. Vücut boyu 120 cm'dir ve baş ince bir boyunla gövdeden ayrılmaz. Gözleri nispeten iri ve göz bebeği yuvarlaktır. Sırt pulları gövdenin ön yarısında ve kuyruk üstünde bariz karinalı, arka yarısında ise düzdür. Kuyruk altı pullarından bazıları tektir. Vücut tek renkli parlak siyah veya siyahımsı kahverengidir. Genç fertlerde sırtta eyer şeklinde açık renkli lekeler bulunabilir. Karin tarafı biraz daha açık tondadır. Ürktüğünde gövdesini yere yapıştırır ve başını gövde halkalarının altına sokmaya çalışır. Rahatsız edildiğinde kuvvetli tıslama sesi çıkarır ve ısırma gösterisi ile tehlikeyi uzaklaştırmaya çalışır.


Seyrek bitkili çöl veya çölümsü, taşlık ve kumluk steplerde yaşar. Kalker taşlı yamaçlarda da sık görülür. Ayrıca vadilerde, vaha ve terk edilmiş bahçelerde de rastlanır. Buralarda kaya yarıkları ile bunların altlarında ve küçük kemirici yuvalarında barınır.

Besinlerini küçük kemiriciler, kuşlar, kertenkele ve kurbağa türleri teşkil eder. Zehirli olan bu tür, avlarını zehirleyerek öldürür veya canlı iken yutar. Zehri sinir sistemini tahrip ederek büyük acı ile ölüm neden olur. Zehrinin etkisi Hindistan'daki Gözlüklü Kobra türüne yakındır. Gizli yaşadığından insanları zehirleme olasılığı çok düşüktür, ancak ısırıkları ölümcül sanuçlar doğurur.


Kaynak ve foto : journalistate

https://forum.mafiascum.net/viewtopic.php?f=123&t=74860

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05