Trigonocorypha sirvani (Koçak, Kemal & Seven, 2010)
Trigonocorypha sirvani (Koçak, Kemal & Seven, 2010)
Trigonocorypha sirvani, çalı çekirgeleri ailesine (Tettigoniidae) bağlı, Türkiye'den tanımlanmış bir türdür. Trigonocorypha cinsi yaprak çekirgeleri olarak bilinen Phaneropterinae alt ailesine aittir. Bu alt ailenin üyeleri genellikle yeşil renkli, yaprağı andıran geniş kanatlı ve iyi uçabilen böceklerdir; ağaç ve çalıların yapraklarıyla beslenirler.
Çalı çekirgeleri ailesi (Tettigoniidae), düz kanatlılar takımına (Orthoptera) bağlı geniş bir böcek ailesidir. Bu ailenin üyeleri, vücut boyunu çoğu zaman aşan ince ve çok uzun antenleri, ön bacaklarının kaval kemiğinde bulunan işitme organları (timpanal organlar) ve dişilerin karın ucundaki kılıç ya da orak biçimli yumurta koyma borusuyla kolayca tanınır. Erkekler, ön kanatlarının tabanındaki özel ses düzeneğini birbirine sürterek türe özgü ötüşler çıkarır; bu sesler hem dişileri çekmeye hem de rakip erkeklerle iletişime yarar. Antenleri kısa olan gerçek çekirgelerden (Acrididae) bu özellikleriyle ayrılırlar.
Ailenin yaşam döngüsü eksik başkalaşımlıdır: yumurtadan çıkan nimfler ergine benzer, ancak kanatları gelişmemiştir ve birkaç deri değişiminden sonra ergin olurlar. Dişiler yumurtalarını yumurta koyma borusu yardımıyla toprağa, bitki dokusuna ya da yarıklara bırakır; ılıman bölgelerde yumurtalar çoğunlukla kışı geçirir ve bazen birden fazla yıl dinlenmede kalabilir. Erginler genellikle yaz ortasından sonbahara kadar görülür. Beslenme alışkanlıkları türe göre değişir; bazıları bitkisel, bazıları karışık beslenirken bazıları da öteki böcekleri avlayan yırtıcılardır. Kuşlar, sürüngenler, memeliler ve örümcekler için önemli bir besin kaynağı oluşturur, ekosistemlerde böcek popülasyonlarının dengelenmesine de katkıda bulunurlar.
Anadolu, farklı iklim kuşakları, dağ sıraları ve bozkırlarıyla çalı çekirgeleri bakımından dünyanın en zengin bölgelerinden biridir; özellikle uçamayan, kısa kanatlı soylarda pek çok yerel ve endemik tür bulunur. Bu türlerin birçoğu dar alanlarda yaşadığından, aşırı otlatma, tarım alanlarının genişlemesi ve doğal bitki örtüsünün bozulması gibi yaşam alanı kayıplarına karşı duyarlıdır.
Üye Fotoğrafları
Bu tür için henüz üye fotoğrafı eklenmemiş.
Benzer Türler
Tettigoniinae Gerçek yaprak çekirgeleri
Saginae Yırtıcı yaprak çekirgeleri
Phaneropterinae Geniş kanatlı yaprak çekirgeleri
Meconematinae Orman kenarı çalı çekirgeleri
Conocephalinae Konik başlı yaprak çekirgeleri
Bradyporinae Ağır yapılı yaprak çekirgeleri
Tessellana incerta Mozaik Çalı Çekirgesi
Conocephalus hastatus Mızrak Uçlu Çayırlık Çekirgesi









Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın. Yorumları görüntüle
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap