İçeriğe geç
Türkiye Yaban Hayatı

Troglophilus adamovici (Us, 1974)

Troglophilus adamovici (Us, 1974)


Troglophilus adamovici, düz kanatlılar (Orthoptera) takımının mağara çekirgeleri familyası Rhaphidophoridae içinde yer alan Troglophilus cinsine ait bir türdür. Tür 1974 yılında Us tarafından tanımlanmıştır.

Troglophilus cinsi, Rhaphidophoridae familyasına ait ve başta Balkanlar, Doğu Akdeniz ve Anadolu olmak üzere Güneydoğu Avrupa ile Batı Asya'da yayılış gösteren mağara çekirgelerini içerir. Cinsin üyeleri kahverengimsi, üzeri çoğu zaman koyu benekli, kambur vücutlu ve uzun bacaklı böceklerdir; Dolichopoda türlerine göre biraz daha tıknaz yapılıdırlar. Türlerin ayrımı genellikle erkek üreme organlarının yapısına göre yapılır.

Rhaphidophoridae, düz kanatlılar (Orthoptera) takımının uzun antenli çekirgeler (Ensifera) alt takımında yer alan ve mağara çekirgeleri olarak bilinen bir familyadır. Bu familyanın üyeleri kanatsızdır ve dolayısıyla ses çıkarmazlar. Vücutları kambur görünümlü, bacakları ve antenleri ise vücut uzunluğunun birkaç katına ulaşabilecek kadar uzundur. Renkleri genellikle soluk sarımsı, kahverengimsi veya gri tonlardadır. Uzun antenleri ve bacaklarındaki duyu kılları, karanlık ortamlarda çevrelerini algılamalarını sağlar.

Bu cinsin üyeleri mağaraların giriş bölümlerinde, kaya yarıklarında, oyuklarda ve nemli taş altlarında bulunur. Gündüzleri saklanır, geceleri dışarı çıkarak beslenirler. Bazı türlerin erginleri kışı mağaralarda geçirir ve bu dönemde mağara duvarlarında topluluklar halinde görülebilir. Hepçil olup bitki parçaları, ölü hayvanlar ve diğer organik kalıntılarla beslenirler.

Mağara faunasının bir parçası olan bu tür çekirgeler, mağaraların ziyaretçi baskısı, kirlenme ve mağara girişlerinin tahrip edilmesi gibi etkilere karşı hassastır. Dar yayılışlı oldukları için yaşam alanlarındaki küçük değişiklikler bile popülasyonlarını etkileyebilir. Mağara ekosistemlerinin korunması bu canlıların geleceği açısından büyük önem taşır.

Yorumlar

Yorumları görüntüle

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap