İçeriğe geç
Türkiye Yaban Hayatı

Strangalia attenuata Linnaeus, 1758

Strangalia attenuata Linnaeus, 1758


Strangalia attenuata, teke böcekleri (Cerambycidae) familyasının Lepturinae alt familyasına ait bir böcek türüdür. Linnaeus tarafından 1758 yılında tanımlanmıştır. Uzun, ince ve arkaya doğru belirgin şekilde daralan gövdesiyle Avrupa'nın en kolay tanınan çiçek tekelerinden biridir. Erginler yaklaşık 1–1,7 santimetre uzunluğundadır.

Türün kanat örtüleri (elitra) sarı zemin üzerinde dört siyah enine bant taşır ve uçlara doğru güçlü biçimde incelir. Baş ve ön göğüs siyahtır; antenler uzundur ve bacaklar ince ve uzundur, arka bacaklar özellikle dikkat çekicidir. Erkeklerde karın ucu belirgin şekilde uzamıştır. Sarı-siyah renklenmesi ve çevik hareketleri böceğe bir yaban arısı görünümü kazandırır; bu benzerlik avcıları caydırmaya yardımcı olur.

Larvalar yaprak döken ağaçların, örneğin meşe, kayın, huş ve gürgen gibi ağaçların ölü ve çürümekte olan dallarında ve gövdelerinde gelişir; gelişim birkaç yıl sürebilir. Erginler yaz aylarında, genellikle haziran ile ağustos arasında görülür. Orman kenarlarında, açıklıklarda, çalılık alanlarda ve çayırlarda şemsiye çiçekliler, böğürtlen, kartopu gibi bitkilerin çiçekleri üzerinde polen ve nektarla beslenirken sık sık gözlenir.

Strangalia attenuata Avrupa'nın büyük bölümünden Kafkasya'ya, Sibirya'ya ve Asya'nın ılıman kesimlerine kadar geniş bir alanda yayılış gösterir. Çiçek ziyaretleriyle tozlaşmaya, larvalarıyla ölü odunun ayrışmasına katkıda bulunur. Ekonomik açıdan önemli bir zararlı değildir ve insanlar için tamamen zararsızdır.

Yorumlar

Yorumları görüntüle

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap