İçeriğe geç
Türkiye Yaban Hayatı

Saperda punctata (Linnaeus, 1767)

Saperda punctata (Linnaeus, 1767)


Saperda punctata, teke böcekleri ailesinin (Cerambycidae) Lamiinae altfamilyasına ait, renkli ve dikkat çekici bir türdür. Ergin böcek yaklaşık 12–20 mm boyundadır; gövdesi canlı yeşil ya da yeşilimsi sarı tüylerle örtülüdür ve kanat örtüleri üzerinde düzenli dizilmiş siyah noktalar bulunur. Yaşlı bireylerde tüylerin rengi soluklaşarak sarımsı bir hal alabilir.

Larvaları başlıca karaağaçların ölmekte olan ya da yeni ölmüş dallarında ve gövdelerinde, kabuk altında gelişir. Bu nedenle karaağaç hastalığından etkilenen alanlarda daha sık görülebilir. Erginler ilkbahar sonu ve yaz başında, sıcak günlerde konukçu ağaçların taç kısmında aktiftir. Tür Güney ve Orta Avrupa’dan Kafkasya’ya ve Batı Asya’ya kadar yayılış gösterir; birçok bölgede seyrek bulunur ve bazı ülkelerde koruma listelerinde yer alır.

Saperda cinsi, teke böceklerinin Lamiinae altfamilyasına bağlıdır ve Holarktik bölgede yayılış gösteren birkaç düzine tür içerir. Bu cinsin üyeleri genellikle orta büyüklükte, silindirik gövdeli, sık tüylerle örtülü böceklerdir; antenleri gövde boyunda ya da biraz daha uzundur. Larvalar çoğunlukla kavak, söğüt, karaağaç, ıhlamur ve meşe gibi yaprak döken ağaçların gövde ve dallarında gelişir. Lamiinae üyelerinde olduğu gibi başları dik konumludur ve erginler genellikle konukçu ağacın yaprak, kabuk ya da genç sürgünlerini kemirerek beslenir.

Teke böcekleri ailesi (Cerambycidae), dünyada otuz beş binden fazla türle kın kanatlıların en kalabalık gruplarından biridir. Aile üyeleri çoğunlukla uzun, silindirik bir gövdeye, güçlü çeneli bir başa ve çoğu zaman vücut boyunu aşabilen, böbrek biçimli gözlerin girintisinden çıkan uzun antenlere sahiptir. Larvaları bacaksız ya da çok kısa bacaklı, krem renkli, yumuşak gövdeli kurtçuklardır ve canlı ya da ölü odunun içinde galeriler açarak beslenir.

Bu böcekler ormanlarda ölü odunun parçalanmasında ve besin döngüsünde önemli rol oynar; açtıkları galeriler mantarlara ve başka canlılara yaşam alanı sağlar. Bazı türler ise sağlıklı ya da zayıflamış ağaçlara saldırarak orman ve park ağaçlarında ekonomik zarara yol açabilir. Ergin teke böcekleri tehlikeli değildir, ancak elle tutulduklarında güçlü çeneleriyle ısırabilir ve göğüs bölgesini sürterek cırlama sesi çıkarabilirler.

Yorumlar

Yorumları görüntüle

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap