Dorcadion oezdurali (Önalp, 1988)
Dorcadion oezdurali (Önalp, 1988)
Dorcadion oezdurali, teke böcekleri ailesine (Cerambycidae) bağlı Dorcadion cinsinden bir böcek türüdür. Tür (Önalp, 1988) tarafından bilimsel olarak tanımlanmıştır. Kınkanatlılar takımında (Coleoptera) yer alan bu cins, toprakta yaşayan ve uçamayan teke böcekleriyle tanınır ve bozkır ekosistemlerinin karakteristik böcekleri arasında sayılır.
Dorcadion türleri kısa antenli, tıknaz yapılı ve uçamayan teke böcekleridir. Boyları çoğunlukla 1 ile 2 santimetre arasında değişir. Siyah veya koyu kahverengi gövde üzerinde, yoğun kısa tüylerin oluşturduğu beyazımsı, sarımsı ya da gri şeritler bulunur. Türler arasındaki farklar çoğunlukla bu şeritlerin genişliği, sayısı ve konumu ile göğüs ve baş üzerindeki tüylenme biçimine dayanır; benzer türleri arazide ayırmak kolay değildir.
Bu böcekler açık, kurak ve yarı kurak bozkırlarda, otlu yamaçlarda ve dağ çayırlarında yaşar. Ergin bireyler çoğunlukla ilkbahar ve yaz başında, özellikle güneşli günlerde toprak üzerinde ya da ot kümeleri arasında yürürken görülür. Larvaları toprakta gelişir ve başta buğdaygiller olmak üzere çeşitli otsu bitkilerin kökleriyle beslenir. Gelişim genellikle bir ya da iki yıl sürer; ergin böcekler ise otların yaprak ve gövdelerini kemirir.
Cins, Palearktik bölgede, özellikle Akdeniz havzasının doğusu, Balkanlar, Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya bozkırlarında yayılış gösterir. Uçamayan yapıları nedeniyle popülasyonlar birbirinden kolayca yalıtılır; bu durum, özellikle Anadolu'nun dağlık arazisinde çok sayıda yerel tür ve alttürün ortaya çıkmasına katkıda bulunmuştur.
Bu böcekler insanlar için tehlikeli değildir. Yerel yayılışlı türlerin çoğunun popülasyon durumu iyi bilinmemektedir; yaşam alanlarının bozulması, uçamayan ve dağılma yeteneği zayıf olan bu türler için başlıca tehdit olarak görülür.
Üye Fotoğrafları
Bu tür için henüz üye fotoğrafı eklenmemiş.
Benzer Türler
Cerambyx cerdo acuminatus Teke Böceği
Anoplophora chinensis Turunçgil Teke Böceği
Chlorophorus variuss Benekli Odun Böceği
Phytoecia caerulescens(Scopoli, 1763) Teke böceği
Agapanthia violacea Teke böceği
Chlorophorus trifasciatus Uzun antenli böcek
Humeromaculatus figuratus Teke böceği
Pyrrhidium sanguineum Teke böceği









Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın. Yorumları görüntüle
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap