Atylotus austeni unifasciatus
Atylotus austeni unifasciatus
Atylotus austeni unifasciatus, sineklerin (Diptera) Tabanidae familyasına ait Atylotus austeni türünün bir alt türüdür. Tabanidae, halk arasında at sineği ya da büvelek olarak bilinen, iri ve güçlü yapılı kan emici sinekleri kapsar. Alt tür adı “tek bantlı” anlamına gelir ve büyük olasılıkla karın üzerindeki desene işaret eder.
Atylotus cinsinin üyeleri orta boylu, genellikle 10–15 mm uzunluğunda, gri, sarımsı ya da kahverengi tüylü at sinekleridir. Canlı bireylerde iri gözleri çoğunlukla yeşilimsi ya da sarımsı yeşil renktedir ve gözler üzerinde bantlar bulunmaz; bu özellik cinsi benzer at sineklerinden ayırmaya yardımcı olur. Erkeklerde gözler başın üzerinde birbirine değer, dişilerde ise arada bir alın bandı bulunur. Kanatları genellikle saydamdır.
At sineklerinde yalnızca dişiler kan emer; yumurta gelişimi için gereken proteini sığır, at ve başka büyük memelilerin kanından sağlarlar. Ağız parçaları deriyi keserek kan emmeye uygundur ve ısırıkları acı vericidir. Erkekler ise çiçek nektarı ve bitki özsuyu ile beslenir. Erginler yazın sıcak ve güneşli günlerde, özellikle sulak alanlar, nehir kenarları ve otlaklar çevresinde etkindir.
Dişiler yumurtalarını su kenarındaki bitkiler üzerine kümeler halinde bırakır. Larvalar ıslak toprak, çamur ve bataklık kenarlarında gelişir; avcıdırlar ve başka böcek larvaları ile küçük omurgasızlarla beslenirler. Larva dönemi bir yıl ya da daha uzun sürebilir. At sinekleri hayvancılıkta rahatsızlık yaratır ve bazı hastalık etkenlerini mekanik olarak taşıyabilir; insanlar için başlıca sorun ağrılı ısırıklarıdır. Buna karşın larvaları sulak alan ekosistemlerinde önemli bir avcı rolü üstlenir.
Üye Fotoğrafları
Bu tür için henüz üye fotoğrafı eklenmemiş.
Benzer Türler
Philipomyia apica (Meigen, 1820)
Tabanus glaucopis (Meigen, 1820) Downland horsefly
Therioplectes tunicatus (Szilady, 1927)
Therioplectes tricolor (Zeller, 1842)
Therioplectes carabaghensis (Portschinsky, 1877)
Tabanus unifasciatus (Loew, 1858)
Tabanus tergestinus (Egger, 1859)
Tabanus swiridowi (Portschinsky, 1882)


Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın. Yorumları görüntüle
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap