İçeriğe geç
Türkiye Yaban Hayatı

Apus pallidus

Apus pallidus

Boz Ebabil


Apus pallidus, ebabiller ailesinin (Apodidae) bir üyesidir ve görünüş olarak yaygın ebabile (Apus apus) çok benzer. Ebabiller, uzun orak biçimli kanatları ve neredeyse tüm yaşamlarını havada geçirmeleriyle bilinen, kısa bacaklı kuşlardır; yerde yürümeye uygun değildirler.

Boz ebabil yaklaşık 16–18 cm boyundadır. Tüyleri, yaygın ebabile göre daha açık, kahverengimsi boz tondadır; geniş ve açık renkli boğaz lekesi, ön alnın daha açık rengi ve tüylerdeki pullu görünüm onu ayırt etmeye yardım eder. Kuyruğu çatallıdır. Ancak arazide, özellikle ışık koşullarına bağlı olarak, iki türü birbirinden ayırmak deneyim gerektirir. Kanat çırpışları yaygın ebabile göre biraz daha yavaş ve geniş görünür.

Beslenmesi tamamen havada yakaladığı böceklerden ve küçük örümceklerden oluşur. Kayalık kıyılarda, yarlarda ve eski binalarda koloniler hâlinde ürer; yuvalarını kaya yarıklarına ve bina boşluklarına yapar. Üreme mevsimi yaygın ebabile göre daha uzundur ve çoğu zaman yılda iki kez kuluçkaya yatar. Sonbaharda daha geç göç etmesiyle de bilinir.

Tür, Akdeniz havzası, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da ürer; kışı Sahra’nın güneyindeki Afrika’da geçirir. Türkiye’de özellikle Akdeniz ve Ege kıyılarında yaz göçmeni olarak bulunur. Küresel ölçekte geniş yayılışlı olup tehdit altında değildir.

Yorumlar

Yorumları görüntüle

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap