Ot deyip geçme bir daha / Otlar ve önemi

  1. Anasayfa
  2. Ot deyip geçme bir daha / Otlar ve önemi

Ot deyip geçme bir daha / Otlar ve önemi

"Tüm bitkiler arasında, otlar insan için en önemlisidir. Tüm ekmek ürünlerimiz - mısır, buğday, yulaf, çavdar, arpa - ve pirinç ve şeker kamışı ot grubu olanlardan bazılarıdır.

Otlar dünyanın her yerini kaplar ve birey sayısında diğer tüm bitkilerden (yayılış olarak) çok fazladır. Kutup bölgelerinde ve dağların tepelerinde bitki örtüsünün sınırlarına (likenler ve algler hariç) kadar ulaşırlar. Hem soğuk hem de şiddetli çöl koşullarına dayanırlar, geniş çayırlar, ovalar, savanlar ve her iki yarım küredeki bozkırların bitki örtüsünün ana bölümünü oluştururlar ve araziyi kaplarlar ve düzlükleri işgal ederler. Çimler, karbondioksiti ağaçların yaptığı gibi emer, ancak bu miktar daha küçük ölçekte olur. Fotosentez yoluyla, her bitki atmosferden karbon alır ve onu daha fazla bitki maddesi oluşturmak için kullanır. Çim öldüğünde veya ağaçlar kesildiğinde, bu karbon atmosfere geri salınır. 

Çim ailesinin önemi göz ardı edilmemeli veya küçümsenmemelidir. Bunun yerine, çeşitli otların tanınması ve takdir edilmesi gerekir. Çimen ve parklarımızdaki çimlerden, çayır ve otlaklara, ormanlardaki büyük bambulara kadar, çimler insanlığa pek çok fayda sağlayan çok çeşitli bir soy ağacına sahiptirler. Binlerce yıldır insanlar için şifa, besin maddesi , barınak amaçlı olarak bir çok şekilde kullanmıştır.

Otlar , Gramineae olarak da bilinen Poaceae familyasına aittir. Otlar genellikle otsu olup tohum ürettiklerini, odunsu doku geliştirmediklerini ve büyüme mevsiminin sonunda öldüklerini gösterir. Bunlar çenekli sık eklemli olması, ince, kılıflı yapraklar tohumdan bir yaprak filizi anlamına gelir ve. Bir kotiledon, bir tohumdan çıkan ilk yapraktır. Baklagiller dikotiledonlardır, yani toprak yüzeyinden iki yaprak çıkar. Otlar, bambu veya mısır gibi büyük, küçük mevsimsel yada uzun yıllık olabilir.. Çim bitkileri, dünyanın çoğunu besleyen ve yine de yeşil yapraklara sahip olan ve hayvanlar için ana besin kaynağı olan insanlar için sindirilemeyen saplara sahip olan tahıl adı verilen meyveler geliştirir. Çimenler ayrıca inşaat malzemeleri, ilaçlar ve biyokütle yakıtları için de kullanılabilir.

 Ot Yemi Değeri

Bir dönümlük iyi bir otlaktan sağlanan eşdeğer miktarda protein ve enerji satın almanın maliyeti nedir? Alternatif yem maddeleri, yüksek kaliteli saman veya silaj içerebilir. Fakat canlı otlar her zaman daha önemlidir.

Bir dönümlük iyi bir meradan ne kadar protein ve enerji beklemelisiniz? Hedef miktarlar, yem türleri, toprak verimliliği, yetiştirme koşulları ve diğer birçok faktöre göre değişiklik gösterecektir, ancak birçok yetiştirici, dönüm başına en az 5 ton kuru madde beklemektedir. Mera olarak tüketilen 5 ton kuru maddede ne kadar protein bulursunuz?

Verimli serin mevsim otları genellikle yüzde 2,5-3,0 nitrojen (N) içerir. Protein ortalama% 16 nitrojen olduğu için bu, yüzde 15-18 ham proteine eşittir. (% NX 6.25 =% ham protein) Protein takviyeleri genellikle yalnızca% 16 ham protein içerir, bu nedenle yemyeşil bir meranın mükemmel bir protein kaynağı olduğu düşünülmelidir.

Kısa bilgler

 

  •  Otlar teknik olarak "graminoidler" olarak adlandırılır ve genellikle tabanlarından büyüyen dar yapraklı otsu bitkilerdir. Daha da ayrıntılı bir şekilde ayrıştırmak için - 3 farklı ot türü vardır: Juncaceae (Rushes), Cyperaceae (Sedges, Bullrushes) ve Poaceae (Grasses).

  •  Otlakların Dünya üzerindeki bitki örtüsünün% 20'sinden fazlasını oluşturduğu tahmin ediliyor - bu çok önemli. Çimenleri birkaç farklı habitat türünde bulabilirsiniz, ancak bunlar hem ılıman hem de tropikal arazilere hakim olma eğilimindedir.

  • Dünyada 10.000'den fazla çim türü var ki bu gerçekten inanılmaz, ancak bu miktar hala dünyadaki tüm bitki türlerinin sadece küçük bir yüzdesini oluşturuyor. 1 milyondan fazla bitki türü olduğu ve bunların sadece 350.000 kadarının adı olduğu tahmin edilmektedir. 

  • Çim çok eskidir. Aslında, bilim adamları Akdeniz'de 200.000 yıl öncesine dayanan bir deniz yosunu türü buldular ve bu da onu insanların keşfettiği en eski canlı organizmalardan biri haline getirdi.

  • Ot, bira, viski ve ekmek dahil tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin çoğunda bulunur. Genellikle bunlar buğday çimi ve arpa çimi şeklindedir,

  • Çim, sadece gıda tüketimimizin çoğunu oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda inşaat malzemeleri için ve tüm dünyada çatılarda saz olarak kullanılır. Birçok ottan elde edilen lif, kağıt yapımında da kullanılır.

  • Çimen, içindeki klorofil nedeniyle yeşildir, çoğu bitkide bulabileceğiniz kimyasalın aynısıdır. Klorofil, mavi ve kırmızı ışığı emen, ancak yeşil ışığı yansıtan, çimlerinizin rengini oluşturan parlak bir pigmenttir.

  • Otlar, çoğu bitkiden farklı olarak kendilerini korumak için uçları yerine tabanlarında büyüyecek şekilde gelişti. Bu, büyüme noktalarına herhangi bir zarar vermeden otlanmalarına veya yakılmalarına ve hızlı bir şekilde yeniden büyümelerine izin verir.

  • Çim, Futbol, golf, tenis ve kriket gibi dünyadaki birçok spor için gereklidir. Dünyadaki en ünlü çim tenis kortu, İngiltere'deki Wimbledon'daki Centre Court'tur ve dünyanın en pahalı çim alanı olarak kabul edilir ve çok yıllık çim alanından oluşur.

  • Tipik çimlerinizde 2.5 cm2 kare başına yaklaşık altı çim bitkisi düşer, bu da ortalama çimin milyonlarca çim bitkisine sahip olabileceği anlamına gelir ve bu sadece bir çimdir!

Ahmet TAŞÇI


Fotoğraflar

ecosystemgsis.wikispaces.com

myscienceacademy.org

picfair

telegraph.co.uk

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05