Böcek yeme fikri sizi rahatsız ediyor mu?

  1. Anasayfa
  2. Böcek yeme fikri sizi rahatsız ediyor mu?

Böcek yeme fikri sizi rahatsız ediyor mu?

Birleşmiş Milletler, 2050'ye kadar mevcut eğilimler devam ederse dünya nüfusunun 9,8 milyara ulaşacağını tahmin ediyor. Sonuç olarak, küresel gıda ve yem talebinin %70 oranında artması ve halihazırda aşırı kullanılmakta olan tarımsal kaynaklar üzerinde ek baskı yaratması bekleniyor.

Özellikle ete yönelik küresel talep, hızlı kentleşme ve ekonomik büyüme nedeniyle gelişmekte olan ülkelerde beslenme alışkanlıkları değiştikçe artmaya devam edecektir. Okyanusların aşırı sömürülmesi ile birlikte iklim değişikliğinin gıda üretimi üzerinde derin bir etkisi olacak. Bu arada, dünya çapında yaklaşık 1 milyar insan kronik gıda yoksunluğundan muzdariptir .


Olası çözümler arasında, sessizce halkın dikkatini çeken: böcekleri yemek.


Böcekler dünyanın birçok yerinde önemli bir gıda kaynağıdır ve geleneksel olarak bazı ülkelerde popülerlik ve kabul görmektedir. Peki neden onları yiyoruz? 

Böcekler bol bulunur ve besleyicidirler. Protein, yağ , vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindirler. Tatları ve besinsel kompozisyonları nasıl beslendiklerine, türlerine, gelişim aşamasına ve nasıl hazırlandıklarına bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, bir durumda tavuk gibi bir tadı olabilecek böceğin, farklı koşullar altında daha çok balık veya meyve gibi tadı da olabilir. Daha önce bir böcek yediyseniz ve beğenmediyseniz, başka bir deneme yapmayı düşünün. Onları hiç yemediyseniz, denemenizi tavsiye ederiz.



 Yenilebilir Böcekler


* Böcek yemeye entomofaji denir.

* Böcekler protein, yağ, mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir. Potansiyel parazitleri öldürmek için yemeden önce mutlaka pişirilmelidirler.

* Yenilebilir böcekler Orthoptera takımında yer alanları içerir.

* Sadece birkaç güve, kelebek ve tırtıl (Lepidoptera takımı) yenilebilir. Bunlar maguey solucanı, ipek solucanı, mopan solucanı ve bambu solucanıdır.

* Diğer yenilebilir böcekler arasında karıncalar, arılar, yemek kurtları ve palmiye kurtları bulunur.

* Parlak renkli veya güçlü kokulu böcekler ve diğer eklem bacaklılar toksik olma olasılığı en yüksek olan böceklerdir; bu sebeple uzak durmanızda fayda var.


Çekirge


Yaklaşık 2000 yenilebilir böcek türü vardır, ancak çekirgeler en yaygın yenilenler arasındadır. Kızartılmış, kavrulmuş, haşlanmış veya sote edilmiş olarak yenilebilirler. Bazı ülkelerde, yenilebilir protein tozu yapmak için öğütülecek şekilde yetiştirilirler. Cırcır böceği, katidid ve çekirge Orthoptera takımına aittir.





Mopane tırtılı (Güney Afrika'nın daha sıcak bölgelerine özgü bir imparator güvesi)


Hemen hemen her tür çekirge yenilebilir, ancak tırtıllar için aynı şey söylenemez. Tırtıllar, güve ve kelebeklerin larvalarıdır (Lepidoptera takımı). Yetişkin formları gibi, bazı tırtıllar toksiktir. Mopane solucanı (aslında bir tırtıl) yenilebilir türlerden biridir. 31-77 mg / 100 g özellikle yüksek bir demir içeriğine sahiptir (sığır eti için 6 mg /100g kuru ağırlık ile karşılaştırıldığında). Tırtıl, Afrika'da başka ülkelere gönderilen ve daha da popüler olan, önemli bir gıda kaynağı haline gelmiştir.

Maguey solucanı; bambu solucanı (çim güvesinin larva formu) ve ipek solucanı gibi yenilebilir (genellikle agave liköründe bulunur) başka bir güve larvasıdır. Bazı yenilebilir böcek türleri makul miktarda mineral (K, Na, Ca, Cu, Fe, Zn, Mn ve P) yanı sıra B grubu vitaminler ve  A vitaminleri gibi vitaminler içerir.


Protein içeriği (kuru maddede%)



Böcekler           Kınkanatlılar Yetişkinler ve larvalar 23-66

Kelebekler      Pulkanatlılar Pupa ve larvalar 14-68

Hemipteran        Hemiptera Yetişkinler ve larvalar 42-74

Homopteran   Homoptera Yetişkinler, larvalar ve yumurtalar 45-57

Hymenopteran    Zarkanatlılar Yetişkin, pupa, larva ve yumurta 13-77

Yusufçuklar     Odonata Yetişkinler ve naiadler 46-65

Orthopteran       Düzkanatlılar Yetişkinler ve periler 23-65



Yağ içeriği (kuru maddede%)


İpekböceği                Bombyx mori Pupa 29

Batı bal arısı                 Apis Melifera Damızlık 31

Afrika göçmen keçiboynuzu   Locusta migratoria Nimfi 13

Balmumu güvesi           Galleria mellonella Tırtıl 57

Jamaika alan kriket       Gryllus assimilis Nimfi 34

Sarı yemek kurdu          Tenebrio molitor Larva 36

Dev yemek kurdu           Zophobas atratus Larva 40



Lif içeriği (kuru maddede%)


İpekböceği                 Bombyx mori Pupa 14

Batı bal arısı                Apis Melifera Damızlık 11

Afrika göçmen keçiboynuzu  Locusta migratoria Nimfi 27

Balmumu güvesi            Galleria mellonella Tırtıl 21

Jamaika alan kriket       Gryllus assimilis Nimfi 8

Sarı yemek kurdu            Tenebrio molitor Larva 18

Dev yemek kurdu             Zophobas atratus Larva 17



Palmiye kurtları


Palmiye grubu veya sago grubu, palmiye biti (Rhynchophorus ferrugineus ) larva formudur. Bu lezzetli larvanın özellikle kendi yağında kızartılmış hâli daha popülerdir. Kurtçuklar özellikle Orta Amerika, Malezya ve Endonezya'da popülerdir. Pişmiş kurtçukların pastırma gibi tadı olduğu birçok kişi tarafından söylenir. Sago kurtçukları Güneydoğu Asya'ya özgü tropik canlılardır. Fakat bu canlı Akdeniz ve Ege sahillerinde yaygın olarak görülmektedir. Başlangıçta palmiye ağaçlarında, vahşi ortamda bulunurken, Tayland'da yetiştiriciliği özel tesislerde devam etmektedir.


Un kurtları


Birçok ülkede kuşlara ve diğer evcil hayvanlara besin olarak vermek için un kurtları yetiştiriliyor, ayrıca bu canlıları bir insan gıda kaynağı olarak da kabul görüyorlar. Tropikal bölgeleri tercih eden birçok yenilebilir böceğin aksine, ılık iklimlerde un kurtlarının yetiştirilmesi ve üretilmesi kolaydır. Bir gıda kaynağı olarak yetiştirildiğinde larvalar yulaf, tahıl veya buğday kepeği diyeti; elma, patates veya havuç ile beslenir. Beslenme profilleri sığır etine benzer. İnsan tüketimi için, un kurtları toz haline getirilebilir veya kavrulmuş, kızartılmış, sote edilmiş olarak servis edilebilir. Lezzetleri sığır etinden çok karides gibidir, çünkü un kurtları, Tenebrio molitorunun larva formudur.


Karıncalar


Karıncalar (çeşitli  Hymenoptera türleri) o kadar çok lezzetli değillerdir, fakat Amazon ormanlarında limon karıncalarının bir lezzeti olduğu söylenir. Yaprak kesen karıncaların genellikle kavruk ve pastırma veya fıstık fındık gibi tadı olduğu söylenir. Bal küpü karıncalar çiğ yenir ve tatlıdır. Batı toplumunda, en yaygın yenilebilir karınca muhtemelen marangoz karıncadır.

Yetişkin karıncaların larvaları ve yumurtaları yenilebilir. Karınca yumurtaları, böcek havyarının özel bir şekli olarak kabul edilir ve yüksek bir fiyatta sahiptir. Böcekler çiğ (canlı bile), kavrulmuş veya ezilmiş şekillerde içeceklere eklenebilir. Eşek arısı ve arılar aynı böcek düzenine aittir ve ayrıca yenilebilir.



Diğer Yenilebilir Böcekler ve Arthopodlar


Diğer yenilebilir böcekler arasında yusufçuklar, ağustos böcekleri, arı larvaları, hamamböceği, sinek pupaları ve kurtçuklar bulunur.

Solucanlar böcek değildir, bunlar annelidlerdir. Yenilebilir kurtlar demir ve protein bakımından zengindir. Kırkayaklar da böcek değildir, ama insanlar onları da yer.

Aslında böcek olmamasına rağmen, insanlar akrepleri ve örümcekleri aynı kategoride gruplandırma eğilimindedir. Böcekler gibi, bu araknidler eklem bacaklılardır. Bu, yengeç ve karides gibi kabuklularla ilgili oldukları anlamına gelir. Örümcekler ve akrepler dünyevi kabuklu deniz hayvanlarına benzer. 

Böcekler, böcek olmasa da eklem bacaklılar yenilebilirler. Yiyebileceğiniz türler arasında hap böcekleri (izopodlar), su böcekleri (meyve gibi tadı olduğu söylenir), mücevher böcekleri, haziran böcekleri ve hatta bok böcekleri bulunur!



Entomofajiye Başlarken


Bu canlıları tatmaya karar verirseniz, insan tüketimine yönelik böcekleri yediğinizden emin olun. Yabani yakalanan böcekler böcek ilacı veya parazit ile kontamine olabilir, ayrıca yiyecek için ne yediklerini bilmenin bir yolu yoktur. Yenilebilir böcekler mağazalarda ve bazı restoranlarda satılmaktadır. Yemeklik kurtları kendiniz yetiştirebilirsiniz.


Afiyet olsun…



Yazı: Ahmet TAŞÇI



Kaynaklar

J. Evans , MH Alemu , R. Flore , MB Frost , A. Halloran , AB Jensen , G. Maciel-Vergara , VB Meyer-Rochow , C Munke-Svendsen , SB Olsen , C Payne , N. Roos , P . Rozin , HSG Tan , A. van Huis , S. VANTOMME , J. Eilenberg

'Entomofaji

M. Sponheimer , D. de Ruiter , J. Lee-Thorpe , A. Späth

Entomofaji: İnsan Böcek Tüketimi

J. Mitsuhashi , JL Capinera (Eds.) , Entomology Ansiklopedisi , Springer , Heidelberg, Springer ( 2008 ) ,

Dünya Yenilebilir Böcekler Listesi

Entomoloji Laboratuvarı, Wageningen Üniversitesi , Wageningen ( 2015 )

Gıda ve yem olarak böceklerin üretimi ve tüketimi ile ilgili risk profili

EFSA J. , 13 ( 2015 )

A. van Huis , J. van Itterbeeck , H. Klunder , E. Mertens , A. Halloran , G. Muir , P. Vantomme

Yenilebilir Böcekler. Gıda ve Yem Güvenliği için Gelecek Beklentileri

FAO , Roma ( 2013 )

R. Cerritos

Gıda olarak böcekler: ekolojik, sosyal ve ekonomik bir yaklaşım

CAB Rev .: Perspect. Agric. Veteriner. Sci. Nutr. Nat. Res. , 4 ( 2009 ) , s. 1 - 10

Fotoğraf:https://theconversation.com/

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05