Uğur Böceklerini ne kadar tanıyoruz ? Bizim için ne önem taşıyorlar ?

  1. Anasayfa
  2. Uğur Böceklerini ne kadar tanıyoruz ? Bizim için ne önem taşıyorlar ?

Uğur Böceklerini ne kadar tanıyoruz ? Bizim için ne önem taşıyorlar ?

Bu küçük böceklerin bahçelerde ve çiftliklerdeki çiftçiler tarafından aranması çok önemlidir, çünkü onlar yararlı küçük böceklerdir, neden ? Bahçeleri ve tarlaları korudukları için. Bu faydalı böcek afidler ve diğer bahçe zararlılarından ürünleri korumaktadır. Bahçelerde, tarım arazilerinde, meyve bahçelerinde ve benzeri yerlerde zararlı olan yaprak bitleri veya pul böcekleri ile beslenen birçok tür olduğu için genellikle faydalı böcekler olarak kabul edilirler.

Uğur böcekleri Coccinellidae ailesine aittir. Aile adı, tür cinsi olan Coccinella'dan gelir. Coccinellids, 5.000'den fazla türün tanımlandığı, yalnızca Kuzey Amerika'ya özgü 450'den fazlası ile dünya çapında bulunur. Uğur böcekleri, 1 milimetre ila 10 milimetre arasında değişen küçük böceklerdir ve genellikle sarı, turuncu veya kırmızı renkte olup kanat kapaklarında küçük siyah noktalar, siyah bacakları vardır, başlarında kısa antenler bulunur.

Avrupa'da 100'den fazla uğur böceği türü vardır. En yaygın uğur böcekleri iki noktalı uğur böceği (Adalia bipunctata) ve daha büyük yedi noktalı uğur böceğidir (Coccinella septempunctata). Bir uğur böceği üzerindeki lekelerin sayısı onun ne tür bir uğur böceği olduğunu belirler. İki noktalı uğur böceği, yedi noktalı uğur böceğine çok benzer alışkanlıklara sahiptir. İki noktalı uğur böcekleri 4 – 6 milimetre uzunluğundadır. Yedi noktalı uğur böceği 5 – 8 milimetre uzunluğundadır.

 

İki Noktalı Uğur Böceği Yedi Noktalı Uğur Böceği

İki noktalı uğur böceği, her birinde tek bir siyah nokta bulunan kırmızı bir elitraya (kanat kılıfları) sahiptir. Göğüs, yanlarda iki büyük beyaz işaretle siyahtır ve baş siyahtır. Bu böceklerin rengi ve deseni oldukça değişken olabilir.

Yedi noktalı uğur böceğinin iki elitrasının (kanat kasası) her birinde üç buçuk benek bulunur. Göğüs yanlarda iki beyaz işaretle siyahtır ve baş küçük siyahtır. Larvaların karınlarının yanlarında sarı lekeler bulunan yumrulu gri-mavi derileri vardır.

Gözlü uğur böceği

Çoğu uğur böceği yaprak biti , etli böcekler, koksitler , beyaz sinek ve tabii ki bitkilere ve ekinlere zarar veren diğer bahçe zararlılarını yerler. Uğur böceği larvaları günde 25 yaprak biti yiyebilir ve yetişkin bir uğur böceği günde 50'den fazla yaprak biti yiyebilir.

Bazı uğur böceği türleri otçuldur ve sadece küf ve mikroskobik bitki mantarları ile beslenir, bu da bitkilerde belirli mantar hastalıklarının başlangıcını azaltabileceğinden faydalıdır. Bu tür uğur böcekleri, sarı ve siyah, 22 benekli uğur böceğidir.

Uğur böceğinin bu kadar renkli olmasının nedeni, renklerini böcekçil kuşlar gibi yırtıcıları yendiklerinde tadı güzel olmayacakları konusunda uyarmak için kullanmalarıdır. Uğur böceği rahatsız edildiğinde veya elle tutulduğunda, bacak eklemlerinden ve vücutlarının diğer bölümlerinden gelen sarı veya kehribar renkli bir sıvı bırakırlar. Bu sıvının acı bir tadı vardır. Ayrıca cildinizde korkunç kokan sarı bir leke bırakır. Yani gerçekten, nispeten zararsız olmalarına rağmen, onlarla uğraşmamak en iyisidir.

Yetişkin uğur böcekleri bütün kış kış uykusuna yatar. Yoğun bitki örtüsüne, kütüklerin altına sokulurlar ve bazen evinizin sakinleri haline gelirler, kapı çerçevelerinde, perdelerde kıvrımlarda, kömürlükler, depolar uyurlar. Evinizde bir yuva bulursanız, bahçenizde yaptıkları iyi işler için bir düşünce ayırın ve onu nazikçe havalandırılmış bir kavanoza koyun ve kış boyunca uykusunu bitirmek için kulübenize veya başka bir korunaklı yere koyun.

Bazı uğur böcekleri kış aylarında sokulgan hale gelir ve birkaç yüz tane halinde birbirlerine sokulurlar.

Bunu neden yaptıkları belli değil, muhtemelen birbirlerini sıcak tutmak için, ancak onları bulursanız renkli bir görüntü oluşturduklarını göreceksinizdir.

UĞUR BÖCEĞİ KORUMA DURUMU

Hem iki noktalı uğur böceği hem de yedi noktalı uğur böceği, IUCN Kırmızı Listesi 2000'de nesli tükenmekte olan olarak listelenmemiştir.


Ahmet TAŞÇI


Fotoğraflar:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10222451137122146&set=gm.2973805772907941

https://www.facebook.com/photo/?fbid=704108383812830&set=gm.2762293784059142

https://www.facebook.com/photo/?fbid=4015744935185606&set=pcb.2889377581350761

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05