Wichmannia decorata (Ruschka, 1916)
Wichmannia decorata (Ruschka, 1916)
Wichmannia decorata, zar kanatlılar (Hymenoptera) takımının Eulophidae familyasına ait küçük bir kalkid arısı türüdür. Tür adı “süslü” anlamına gelir ve vücudundaki renk desenine işaret eder. Cins, familyanın diğer üyeleri gibi böcek larvalarıyla ilişkili küçük parazitoit arılardan oluşur.
Eulophidae familyası kalkid arıları içinde en fazla türe sahip familyalardan biridir ve dünya genelinde birkaç bin tür içerir. Familya üyeleri genellikle 1–3 mm boyunda, çoğunlukla metalik yeşil, mavi ya da siyah renkli küçük arılardır. Ayırt edici özellikleri arasında dört segmentli ayak (tarsus), dişilerde genellikle dört ya da daha az segmentli anten sapı (funikulus) ve ön kanattaki kısa, belirgin damar yapısı sayılabilir. Larvaları çoğunlukla yaprak madencisi böcekler, odun ve gövde içinde yaşayan larvalar, gal oluşturan böcekler ve diğer gizli yaşayan konakçılar üzerinde gelişir.
Wichmannia cinsi küçük ve az bilinen bir cinstir; üyeleri Avrupa ve Akdeniz havzasında kaydedilmiştir. Bu cinsin üyeleri genellikle 1–2 mm boyunda olup çoğu Eulophidae gibi bitki dokusu içinde gizli yaşayan konakçılarla ilişkilidir. Dişiler konakçı larvayı yumurta borusuyla bulur, larvalar ise onu tüketerek gelişir ve pupa evresini konakçının bulunduğu korunaklı ortamda geçirir.
Bu türün ayrıntılı biyolojisi, konakçı yelpazesi ve yayılışı hakkındaki bilgiler, birçok küçük kalkid arısında olduğu gibi sınırlıdır ve çoğunlukla tanımlandığı bilimsel çalışmalara dayanır. Bu tür canlıların doğru teşhisi ancak mikroskop altında, anten, kanat damarlanması ve göğüs yapısı gibi ince karakterler incelenerek yapılabilir. İnsanlar için herhangi bir tehlike oluşturmazlar; sokma yetenekleri yoktur denecek kadar zayıftır ve insanlarla neredeyse hiç temas etmezler.
Üye Fotoğrafları
Bu tür için henüz üye fotoğrafı eklenmemiş.
Benzer Türler
Ratzeburgiola incompleta (Boucek, 1971)
Puklina gelincika (Doganlar, 1993)
Pronotalia tortumensis (Doganlar, 1993)
Pronotalia erzurumica (Doganlar, 1993)
Neotrichoporoides tokatensis (Doganlar, 1993)
Neotrichoporoides beyarslani (Doganlar, 1993)
Leptocybe invasa (Fisher & La Salle In Mendel & Al.2004)
Euderus brevicornis (Boucek, 1963)
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın. Yorumları görüntüle
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap