Trechus obtusus (Erichson, 1837)
Trechus obtusus (Erichson, 1837)
Trechus obtusus, yer böcekleri (Carabidae) ailesinin Trechini oymağına ait küçük bir böcektir. Yaklaşık 3,5–4,5 mm boyundaki bu tür, parlak kızılımsı kahverengi rengi, açık renkli bacakları ve antenleriyle tanınır. Birçok bireyde arka kanatlar körelmiştir; bu nedenle tür çoğunlukla uçamaz.
Trechini oymağı, yer böcekleri (Carabidae) içinde küçük boylu, çoğunlukla kahverengi ya da sarımsı kahverengi türlerden oluşan geniş bir gruptur. Bu böceklerin boyları genellikle birkaç milimetreyi geçmez; kanat örtülerindeki ön ucu kıvrık çizgiler ve büyük, hilal biçimli olmayan çene yapıları grup için tipiktir. Oymağın üyeleri nemli toprak, yosun, yaprak döküntüsü, akarsu kenarları ve mağaralar gibi serin ve rutubetli ortamlarda yaşar; bazı türleri tamamen gözsüz mağara canlılarıdır.
Trechus obtusus ormanlarda, çalılıklarda, nemli çayırlarda ve bahçelerde, yaprak döküntüsü ile yosun arasında yaşar. Gececi bir avcıdır; kuyrukla sıçrayan böcekler (Collembola), akarlar ve diğer küçük toprak canlılarıyla beslenir. Avrupa'nın büyük bölümünde yaygındır ve insan eliyle Kuzey Amerika'ya da taşınmıştır. Toprak faunasının önemli bir üyesi olarak küçük omurgasız popülasyonlarının dengelenmesine katkıda bulunur.
Carabidae, dünyada 40.000'i aşkın türüyle böcekler içindeki en kalabalık ailelerden biridir. Üyeleri genellikle uzun ve ince bacaklı, hızlı koşan, iyi gelişmiş çene yapısına sahip böceklerdir. Kanat örtülerinde (elitra) boyuna çizgiler bulunur; birçok türde arka kanatlar körelmiş olduğundan uçamazlar ve dağılımları yerel kalır. Hem erginler hem de larvalar çoğunlukla avcıdır ve tarım alanlarında zararlı böcek, salyangoz ve diğer küçük omurgasızların doğal düşmanı olarak önemli bir ekolojik rol üstlenir. Ekolojik koşullara duyarlı oldukları için çevre izleme çalışmalarında gösterge canlı olarak da kullanılırlar.
Üye Fotoğrafları
Bu tür için henüz üye fotoğrafı eklenmemiş.









Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın. Yorumları görüntüle
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap