İçeriğe geç
Türkiye Yaban Hayatı

Solenoxyphus fuscovenosus (Fieber, 1864)

Solenoxyphus fuscovenosus (Fieber, 1864)


Solenoxyphus fuscovenosus, Miridae ailesinin Phylinae alt ailesine bağlı Solenoxyphus cinsinin bir türüdür. Tür adı, kanatlardaki koyu renkli damarlara işaret eder.

Miridae, yarımkanatlılar (Hemiptera) takımının Heteroptera alt takımına bağlı, dünyada on binden fazla türle bilinen en kalabalık böcek ailelerinden biridir. Ailenin üyeleri genellikle küçük ve narin yapılı, yumuşak gövdelidir; vücutları birkaç milimetre ile bir santimetre arasında değişir. Ön kanatların uç kısmında belirgin bir kıvrım (kuneus) bulunması ve basit gözlerin (oselli) olmaması aileyi tanımada kullanılan başlıca özelliklerdir.

Solenoxyphus cinsinin üyeleri, Phylinae alt ailesine bağlı küçük tahtakurularıdır. Bu cinsin türleri genellikle Palearktik bölgenin güneyindeki sıcak ve kurak alanlardan, Akdeniz havzasından Orta Asya'ya uzanan bir kuşakta bilinir ve çalımsı bitkiler üzerinde yaşar.

Phylinae alt ailesinin üyeleri genellikle küçük, oval ya da hafif uzunca gövdeli böceklerdir. Vücut üzeri çoğu zaman ince kıllar veya pul benzeri tüylerle kaplıdır ve renkleri soluk yeşil, gri, kahverengi ya da siyahımsı tonlar arasında değişir. Türlerin birbirinden ayrılması çoğunlukla erkek üreme organlarının incelenmesini gerektirir.

Bu böcekler, delici-emici ağız yapılarıyla bitki özsuyunu, tomurcuk, çiçek ve olgunlaşmamış tohumları emerek beslenir; bazı türler ise küçük eklem bacaklıları avlayarak ya da karışık beslenerek yaşar. Yumurtalarını genellikle bitki dokusunun içine bırakırlar. Gelişim eksik başkalaşımla olur: yumurtadan çıkan nimfler beş gömlek değiştirdikten sonra kanatlı ergin hâline gelir. Pek çok tür yılda bir ya da iki döl verir ve belirli konukçu bitkilere sıkı sıkıya bağlıdır.

Ekosistemde hem otçul hem de avcı türleriyle besin ağlarının önemli bir parçasıdırlar; kuşlar, örümcekler ve parazitoit böcekler için besin kaynağı oluştururlar. Bazı türler tarım ürünlerinde zarara yol açabilirken, avcı türler zararlı böceklerin doğal düşmanı olarak faydalıdır. İnsanlar için herhangi bir tehlike oluşturmazlar.

Yorumlar

Yorumları görüntüle

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap