Cryptus fibulatus (Gravenhorst, 1829)
Cryptus fibulatus (Gravenhorst, 1829)
Cryptus fibulatus, Ichneumonidae ailesine ait, Cryptus cinsinden bir parazitoit arı türüdür. Tür 1829 yılında Gravenhorst tarafından tanımlanmıştır. Cryptus, Cryptinae alt ailesinin adını aldığı, Holarktik bölgede çok sayıda türle temsil edilen bir cinstir.
Ichneumonidae, dünyada yirmi beş binden fazla tanımlanmış türüyle hayvanlar âleminin en kalabalık ailelerinden biridir. Bu ailenin üyeleri, başka böceklerin, özellikle kelebek ve güve tırtıllarının, testereli arı larvalarının, böcek pupalarının ya da örümceklerin üzerinde veya içinde gelişen parazitoit arılardır. Genellikle ince yapılı, uzun antenli ve uzun bacaklıdırlar; birçok türün dişisinde dışarıdan belirgin bir yumurta koyma borusu (ovipozitör) bulunur. Kanatlardaki damar düzeni, aileyi yakın akrabası Braconidae'den ayırmada kullanılır.
Cryptinae alt ailesinin üyeleri çoğunlukla dış parazitoittir; dişi, genellikle bir koza ya da korunaklı bir yer içinde bulunan konak larva veya pupasını uzun yumurta koyma borusuyla bulur, felç eder ve yumurtasını onun üzerine bırakır. Konaklar arasında kelebek ve güveler, testereli arılar ve diğer böcek grupları bulunur. Bu alt ailenin birçok türünde göğsün yanları ve karın kısmı kırmızı, siyah ve beyaz desenlerle süslüdür.
Parazitoit arıların larvaları konak hayvanı yavaş yavaş tüketerek gelişir ve sonunda onun ölümüne yol açar. Bu nedenle bu arılar, tarım ve orman zararlılarının doğal düşmanları olarak ekosistemde önemli bir denge unsuru oluşturur ve bazı türler biyolojik mücadelede değerlendirilir. Erişkinler genellikle çiçek nektarı ve bal özü gibi şekerli sıvılarla beslenir. İnsanlara karşı saldırgan değildirler; büyük türlerin dişileri tutulduğunda ovipozitörüyle hafifçe batırabilse de tehlikeli sayılmazlar.
Üye Fotoğrafları
Bu tür için henüz üye fotoğrafı eklenmemiş.
Benzer Türler
Xorides praecatorius (Fabricius, 1793)
Xorides gravenhorstii (Curtis, 1831)
Xorides gracilicornis (Gravenhorst, 1829)
Synechocryptus mactator (Tschek, 1871)
Scambus sagax (Hartig, 1838)
Netelia rufescens (Tosquinet, 1896)
Neoxorides nitens (Gravenhorst, 1829)
Mesostenus transfuga (Gravenhorst, 1829)

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın. Yorumları görüntüle
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap