İçeriğe geç
Türkiye Yaban Hayatı

Clytus schneideri inapicalis (Pic, 1897)

Clytus schneideri inapicalis (Pic, 1897)


Clytus schneideri inapicalis, teke böcekleri ailesinin (Cerambycidae) Clytinae alt ailesine bağlı Clytus schneideri türünün bir alt türüdür. Alt tür adı, kanat örtülerinin ucundaki (apikal) sarı lekenin bulunmamasına ya da belirsiz olmasına atıfta bulunur. Tür, siyah ve sarı desenleriyle eşekarısını andıran bir teke böceğidir.

Clytus cinsinin üyeleri genellikle 6–15 mm boyundadır. İnce ve uzun vücutlu, yuvarlak göğüslü bu böceklerin kanat örtülerinde koyu zemin üzerinde sarımsı tüylerden oluşan enine bantlar bulunur. Antenleri teke böceklerinin çoğuna göre kısadır. Alt türlerin ayrımı, bu tür gibi, çoğunlukla desen ayrıntılarına dayanır ve kesin tanım uzman incelemesi gerektirebilir.

Larvalar ağaç ve çalıların ölü veya kurumakta olan dallarında, kabuk altında ve odun içinde gelişir. Larva dönemi genellikle bir ila iki yıl sürer, ardından odun içinde pupa evresi geçirilir. Erginler ilkbahar sonu ve yaz aylarında görülür; güneşli yamaçlarda, orman kenarlarında ve çalılıklarda çiçekler üzerinde polen ve nektarla beslenir, kısa ve hızlı uçuşlar yapar.

Bu böceklerin uyarıcı renkleri, sokma yeteneği olmadığı halde yırtıcıları caydıran Batesçi taklidin bir örneğidir. Clytus cinsi Palearktik bölgede yayılış gösterir; Anadolu, Kafkasya ve Yakın Doğu cinsin pek çok türünü ve alt türünü barındırır. Ölü odunun ayrışmasına katkıda bulunan bu böcekler insanlar için zararsızdır.

Yorumlar

Yorumları görüntüle

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap