İçeriğe geç
Türkiye Yaban Hayatı

Calamobius filum (Rossi, 1790)

Calamobius filum (Rossi, 1790)


Calamobius filum, teke böcekleri ailesinin (Cerambycidae) Lamiinae alt ailesine ve Agapanthiini oymağına ait küçük bir böcek türüdür. Tür adı Latincede iplik anlamına gelir ve böceğin son derece ince, uzun vücuduna işaret eder. Boyu genellikle 5 ile 11 milimetre arasındadır. Vücut silindirik, grimsi ya da kahverengimsi renkte ve ince tüylerle örtülüdür. Antenler çok uzun ve incedir; vücut boyunu belirgin biçimde aşar.

Larvalar buğdaygillerin, hem yabani otların hem de buğday ve arpa gibi tahılların saplarında gelişir. Dişi yumurtasını sapın üst kısmına bırakır. Larva sap içinde aşağıya doğru ilerleyerek beslenir ve yaz sonunda ya da sonbaharda sapı toprak seviyesine yakın bir yerden içeriden keser. Kışı sapın dipte kalan kısmında geçirir ve ilkbaharda pupa olur. Bu nedenle tahıl tarlalarında sapların kırılmasına ve devrilmesine yol açabilir; bazı Akdeniz ülkelerinde tahıl zararlısı olarak kaydedilmiştir.

Erginler ilkbahar ve yaz başında çayırlarda, yol ve tarla kenarlarında ve tahıl ekili alanlarda ot sapları üzerinde görülür. Dinlenirken sapa paralel biçimde uzanarak gizlenirler; bu sayede ince yapıları bitkilerin arasında fark edilmeyi zorlaştırır.

Tür, Akdeniz havzasında ve Güney Avrupa'dan Batı Asya'ya kadar uzanan bölgede yayılış gösterir. Sıcak ve kurak çayırlar ile tarım alanları başlıca yaşam alanlarıdır. İnsanlar için herhangi bir tehlikesi yoktur; zehirli değildir ve ısırmaz.

Teke böcekleri ailesi dünya genelinde otuz binden fazla türle böceklerin en kalabalık ailelerinden biridir. Ailenin adı, birçok türün uzun ve kıvrık antenlerinin keçi boynuzlarını andırmasından gelir. Üyelerin çoğu yaşamının büyük bölümünü larva olarak bitki dokusu içinde geçirir; ergin evre ise çoğunlukla birkaç hafta sürer ve esas olarak çiftleşmeye ve yumurta bırakmaya ayrılır. Larvaların güçlü çeneleri, sert odun ya da bitki sapı içinde ilerlemelerini sağlar.

Yorumlar

Yorumları görüntüle

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap