Büyük sosyal medya yalanı. Sarı Ömer- Böğ hakkında

  1. Anasayfa
  2. Büyük sosyal medya yalanı. Sarı Ömer- Böğ hakkında

Büyük sosyal medya yalanı. Sarı Ömer- Böğ hakkında

Sosyal medyada ve halk arasında birçok efsane dönmektedir. Bunların en ilginç olanı "Böğ"lerdir. Böğlerin insanlar için herhangi bir tehlikesi ya da anlatıldığı gibi korkunç özellikleri yoktur.


Ülkemizde 33 türü yaşamaktadır ve bunların 20 tanesi endemiktir. Karadeniz ve Trakya dışında Anadolu'nun birçok bölgesinde görmek mümkündür. Halk arasında, sosyal medyada ve özellikle Doğu'da askerlik hizmeti yapan askerlerin efsaneleri bu canlıyı kusursuz bir katil, aşırı zehirli ve tehlikeli hâle getirdi. Oysa anlatılanların aksine tamamen zararsız bir türdür.


Böğlerin zehirli olduğu bilgisi kesinlikle yalandır. Ülkemizde, "Böğ, Böğü, Sarıkız, Sarı Ömer" gibi çokça isme sahip olan bu canlı, örümceğimsiler sınıfından bir eklem bacaklıdır(Solifugae). Daha açık söylemek gerekirse "örümcek" değildirler. Bu canlılar geceleri daha aktif olduklarından ışığa karşı hassasiyetleri yüksektir. Çok hızlı hareket ettikleri için insanları uçabildiklerini iddia etmeleri normal gibi geliyor. Bu canlılar genelde diğer böcekler ile beslendiğinden böceklerin nüfuslarının kontrol altında tutulmasında büyük etkileri olan faydalı canlılardır. Bu ve buna benzer birçok canlı maalesef bilgisizlikten karalanmakta. Siz siz olun, her gördüğünüze inanmayın ve bir bilene sorun. Bizlere mail yolu ile ulaşabilirsiniz.


Ahmet TAŞÇI



Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05