Bu bilim tarafından bilinen en eski akrep

  1. Anasayfa
  2. Bu bilim tarafından bilinen en eski akrep

Bu bilim tarafından bilinen en eski akrep

Bilim adamları, Dünya üzerindeki bilinen en eski akrep ve örümcekleri ortaya çıkardılar: Milwaukee'nin yaklaşık 29 kilometre batısında Waukesha, Wisconsin yakınlarında bulunan 430 milyon yıldan daha eski gizemli bir tür.

Parioscorpio venator (solda) modern akreplere benzer bir pulmoner-kardiyovasküler sisteme sahipti. Fosillerin iç anatomisini yorumlamak için modern akreplerin (ortada ve sağda) göğüs kafesi kullanıldı. (SOLDAN SAĞA): ANDREW WENDRUFF; CHRİSTİAN WİRKNER; ANDREW WENDRUFF

Berlin Doğa Tarihi Müzesi'nde araknidlerin küratörü olan paleontolog Jason Dunlop, Science'a yazdığı bir e-postada, "Araknidlerin kökenini daha da ileri götüren her şey önemlidir," diye yazdı . Bunun nedeni, araknidlerin böceklerden sonra en çeşitli ikinci hayvan grubudur ve bu nedenle örümceklerin, kenelerin, akarların ve günümüz akreplerinin kökenine ışık tutabilir.

Yaklaşık 450 milyon yıl önce Waukesha bölgesi, ılık, sığ bir okyanustu. Zamanla, düşük oksijen ve yüksek tuzluluk, orada dolaşan hayvanların fosillerini korumuştur.

Araştırmacılar ilk olarak 1980'lerin başında ortaya çıkan en eski akrep fosillerini ortaya çıkardılar. Ama ne bulduklarını bilmiyorlardı ve fosillerin çoğunu Wisconsin Üniversitesi Jeoloji Müzesi'ndeki çekmecelerde sakladılar. Otterbein Üniversitesi'nde bir paleontolog olan Andrew Wendruff, onlarca yıl sonra "Akreplerimiz olduğunu bilmiyorduk" diyor.

Wendruff ve ekibi, 2016 yılı civarında Waukesha fosilleri ile çalışmaya başlarken, Wendruff doktorasını bitiriyordu. Araştırmacılar, çoğunlukla eklembacaklıları ve solucanları içeren koleksiyonun tamamını inceledikten sonra, iki akrep gibi görünen şeyi fark ettiler. Lawrence, Kansas Üniversitesi'nde araştırmaya dahil olmayan paleontolog Paul Selden, yaratıkların göğüslerinde veya göbek plakalarında yedi bölüme sahip olduklarını söylüyor. Daha genç akrep fosillerinde bu türden yalnızca altı plaka bulunur ve bugünün akreplerinde beş tane vardır.

Bilim adamları ayrıca, eski hayvanların iç anatomisinin iyi korunduğunu ve bu çağın fosilleri için nadir olduğunu belirtti. İki fosilin anatomisini günümüz akrepleriyle karşılaştırdıklarında, dolaşım ve solunum yapılarında çarpıcı benzerlikler buldular. Dunlop, "Bu, akreplerin iç anatomisinin parçalarının yaklaşık 440 milyon yıldır pek değişmediğini gösteriyor" diyor. Araştırmacılar, alandaki diğer iyi tarihli hayvan fosilleri sayesinde fosillerin yaşlarını biliyorlar.

Bilim adamları, Parioscorpio venator adlı yeni türe (Latince "avcı atası akrep" anlamına gelir) adını verdiler ve bunu bugün Scientific Reports'ta ayrıntılı olarak açıkladılar .

Parioscorpio venator'un bu iki örneği, bir müze çekmecesinde 35 yıldan fazla bir süredir tanımlanmadan kaldı. WİSCONSİN ÜNİVERSİTESİ JEOLOJİ MÜZESİ

Geriye kalan büyük sorulardan biri, P. venator'un  suda mı yoksa karada mı  yaşadığıdır. Araknidler karasal hale gelen ilk hayvanlar arasındaydı, ancak bilim adamları, tek bir ortak atanın karaya gelip gelmediğini ve sonra bugün bildiğimiz farklı örümceklere ayrılıp ayrılmadığını, bazı grupların karaya çıkıp çıkmadığını bilmiyorlar. Selden, "Bu erken akreplerin suda yaşayıp yaşamadığı konusunda pek çok tartışma oldu" diyor.

Wendruff ve meslektaşları, P. venator'un iç yapısının  modern akreplerinkine çok benzemesi nedeniyle, karada yaşamış ve hava soluymuş olmasının çok muhtemel olduğunu iddia ediyorlar  . Bununla birlikte, örnekler diğer deniz fosilleri arasında kıyı şeridine yakın sığ bir deniz birikintisinde bulunduğundan, su olması da mümkündür. İki fosilden hiçbiri eski solungaçlara veya akciğerlere ya da eski evini kesin olarak ortaya çıkarabilecek başka herhangi bir anatomik yapıya dair herhangi bir kanıt göstermedi. Selden, "Ne yazık ki, bunu şu ya da bu şekilde değiştirecek hiçbir kanıt yok," diyor.

Wendruff ve ekibi,  P. venator'un suda yaşadığını ancak modern at nalı yengeçlerinin çiftleşip yumurtlamak için yaptığı gibi karaya çıkabildiğini varsayıyor  . Dunlop'a göre, ilkel böcekler, kırkayaklar ve bu dönemde fosil kayıtlarında da görülmeye başlayan diğer örümcekler başta olmak üzere, ilk akreplerin avlarının peşinde karaya çıkmaları da mümkündür.

Daha eski, iyi korunmuş akrep fosilleri, tartışmanın çözülmesine yardımcı olabilir. Wendruff, "Bir noktada, birisi daha yaşlı bir akrep bulacak" diyor. "Ama şu anda, bu kesinlikle akrep hayat ağacının temeli."


Ahmet TAŞÇI

Kaynak:https://www.sciencemag.org/

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05