Poecilimon glandifer Karabağ, 1950
Poecilimon glandifer Karabağ, 1950
Poecilimon glandifer, çalı çekirgeleri (Tettigoniidae) familyasının Phaneropterinae altfamilyasına bağlı Poecilimon cinsinde yer alan bir çekirge türüdür. Tür, Türk entomoloğu Karabağ tarafından tanımlanmıştır. Çalı çekirgeleri, uzun antenleri ve gece ya da gündüz çıkardıkları ötüşlerle tanınan bir böcek grubudur.
Bu cinsin üyeleri orta boylu, tıknaz yapılı çalı çekirgeleridir. Gövde çoğunlukla yeşil tonlarda olup üzerinde küçük koyu noktalar, sırt boyunca açık renkli bir şerit ya da yanlarda sarımsı çizgiler bulunabilir. Kanatlar çok küreltilmiştir; erkeklerde yalnızca ön göğüs kalkanının (pronotum) altında kalan küçük, ses üretmeye yarayan kanat parçaları, dişilerde ise çoğu zaman pul şeklinde artıklar görülür. Bu nedenle bireyler uçamaz. Antenler gövdeden belirgin biçimde uzundur. Dişilerin karın ucundaki yumurta koyma borusu yukarı doğru kıvrık ve kenarları çoğunlukla ince dişlidir.
Bu çekirgeler ağırlıklı olarak bitkisel besinlerle, özellikle otsu bitkilerin yaprak ve çiçekleriyle beslenir. Erkekler yaz aylarında kısa, tiz ve insan kulağının zor duyduğu sesler çıkararak dişileri çağırır; dişiler de kısa seslerle karşılık verebilir. Çiftleşme sırasında erkek, dişiye besleyici bir protein paketi (spermatofilaks) aktarır. Dişi yumurtalarını bitki dokusuna ya da toprağa bırakır; yumurtalar kışı geçirir ve nimfler ilkbaharda çıkar. Tek kuşaklı bu türlerin erginleri genellikle yaz başından ortasına kadar görülür.
Poecilimon cinsi Phaneropterinae altfamilyasının en kalabalık cinslerinden biridir ve yüzü aşkın tür içerir. Cinsin yayılışı Balkanlar, Anadolu, Kafkasya ve Orta Doğu çevresinde yoğunlaşır. Uçamayan bu çekirgeler kolayca yayılamadığından, pek çok tür dar bir alanda, çoğu zaman tek bir dağ kütlesinde ya da bölgede yaşar. Anadolu bu cinsin çeşitliliğinin en yüksek olduğu bölgelerden biridir ve buradan çok sayıda endemik tür tanımlanmıştır.
Dar yayılışlı çalı çekirgeleri aşırı otlatma, otlakların tarıma açılması, yangınlar ve yapılaşma gibi yaşam alanı değişimlerine karşı duyarlıdır. İnsanlar için herhangi bir tehlike oluşturmazlar; doğada kuşlar, sürüngenler ve küçük memeliler için önemli bir besin kaynağıdır.
Üye Fotoğrafları
Bu tür için henüz üye fotoğrafı eklenmemiş.
Benzer Türler
Ancistrura nigrovittata (Brunner von Wattenwyl, 1878)
Acrometopa syriaca Brunner von Wattenwyl, 1878
Phaneroptera (Phaneroptera) nana nana Fieber, 1853
Tylopsis lilifolia (Fabricius, 1793)
Polysarcus zacharovi (Stshelkanovtzev, 1910)
Polysarcus elbursianus (Uvarov, 1930)
Polysarcus denticaudus (Charpentier, 1825)
Poecilimon zonatus Bolivar, 1899




Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın. Yorumları görüntüle
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap