İçeriğe geç
Türkiye Yaban Hayatı

Nomada agrestis (Fabricius, 1787)

Nomada agrestis (Fabricius, 1787)


Nomada agrestis, Apidae familyasının Nomadinae alt familyasına bağlı bir guguk arısı türüdür. 1787'de Fabricius tarafından tanımlanmıştır. Nomada, dünyanın en kalabalık arı cinslerinden biridir ve yüzlerce türü kapsar.

Nomada türleri ilk bakışta arıdan çok yaban arısına benzer: vücutları seyrek tüylü, parlak ve çoğunlukla kırmızı, sarı ve siyah desenlidir. Polen taşıma tüyleri bulunmaz. Küçük ile orta boy arasındadırlar ve çiçekler ile yuva alanları üzerinde alçaktan, yavaş ve dolanarak uçarlar. Türlerin birbirinden ayrılması çoğu zaman uzman incelemesi gerektirir.

Bu arılar kendi yuvalarını yapmaz. Dişi, başta Andrena olmak üzere toprakta yuva yapan başka arıların yuvalarına girerek yumurtasını konak hücresine bırakır. Çıkan larva konağın yavrusunu öldürür ve onun için toplanmış polen ile nektarla beslenir. Her Nomada türü genellikle bir ya da birkaç belirli konak türüne bağlıdır. Erişkinler nektarla beslenir ve uçuş dönemleri konak arılarınkiyle örtüşür.

Tür Avrupa'da ve Palearktik bölgenin diğer kesimlerinde yayılış gösteren cins üyelerindendir. Guguk arıları ancak konak arı popülasyonları güçlü olduğunda varlığını sürdürebildiği için sağlıklı bir yabani arı topluluğunun göstergesidir. İnsanlar için tehlikeli değildirler.

Apidae, bal arıları, bombus arıları ve marangoz arılarının yanı sıra binlerce yalnız yaşayan ve guguk arısı türünü içeren, dünyanın en büyük arı familyalarından biridir. Yalnız yaşayan yabani arılar, bal arılarının yetersiz kaldığı pek çok bitkiyi tozladıkları için ekosistemlerin ve tarımın vazgeçilmez parçalarıdır. Çiçekli doğal alanların korunması, tarım ilaçlarının dikkatli kullanılması ve yuva yapmaya uygun çıplak toprak ile kuru bitki saplarının bırakılması bu arıların yaşamını sürdürmesine önemli katkı sağlar.

Yorumlar

Yorumları görüntüle

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap