Javesella pellucida (Fabricius, 1794)
Javesella pellucida (Fabricius, 1794)
Javesella pellucida, Hemiptera takımının Delphacidae familyasına ait bir bitki piresi türüdür. Delphacidae, dünya genelinde iki binden fazla türü bulunan ve özellikle buğdaygiller ile diğer otsu bitkilerle beslenen küçük böceklerden oluşan büyük bir familyadır. Bu familyanın üyeleri, arka bacaklarının ucundaki hareketli büyük mahmuzla kolayca tanınır.
Javesella pellucida birkaç milimetre boyunda, ince yapılı bir böcektir. Vücut sarımsı kahverengi ile koyu kahverengi tonlardadır. Tür adı, uzun kanatlı bireylerin saydam kanatlarına işaret eder. Bu türde, birçok Delphacidae üyesinde olduğu gibi, uzun kanatlı ve kısa kanatlı bireyler bir arada bulunur; uzun kanatlı bireyler yeni alanlara uçarak dağılabilir. Arka bacakları sıçramaya uygundur ve böcek rahatsız edildiğinde hızla sıçrayarak kaçar.
Bu tür çayırlarda, meralarda ve tahıl tarlalarında yaşar. Hem nimfler hem de erginler hortum biçimindeki ağız parçalarıyla buğdaygillerin özsuyunu emerek beslenir. Yılda genellikle birden fazla döl verir ve nimf evresinde kışlar. Dişiler yumurtalarını bitki dokusunun içine bırakır.
Javesella pellucida Avrupa ve Asya'da geniş yayılış gösteren, ayrıca Kuzey Amerika'da da bulunan yaygın bir türdür. Tarımsal açıdan önemli bir türdür, çünkü yulaf, buğday ve arpa gibi tahıllarda bazı virüs hastalıklarını taşıyabilir. Doğrudan beslenme zararı genellikle sınırlı kalsa da yoğun popülasyonlar ürün kayıplarına yol açabilir. Bununla birlikte birçok avcı böcek ve örümcek için de önemli bir besin kaynağıdır.
Hemiptera (yarım kanatlılar) takımı, delici ve emici ağız parçalarına sahip böceklerden oluşur ve tahtakuruları, ağustosböcekleri, yaprak bitleri ile bitki pireleri gibi çok farklı grupları kapsar. Bu böcekler eksik başkalaşım geçirir; yumurtadan çıkan nimfler erginlere benzer ve birkaç kez deri değiştirerek büyür. Bitki pireleri, çayır ekosistemlerinde en kalabalık böcekler arasında yer alır.
Üye Fotoğrafları
Bu tür için henüz üye fotoğrafı eklenmemiş.
Benzer Türler
Xanthodelphax xantha (Vilbaste, 1965)
Unkanodes tanasijevici (Dlabola, 1965)
Unkanodes latespinosa (Dlabola, 1957)
Tropidocephala tuberipennis (Mulsant & Rey, 1855)
Tropidocephala andropogonis (Horvßth, 1895)
Toya tuberculosa (Distant, 1916)
Toya suezensis (Matsumura, 1910)
Toya nigeriensis (Muir, 1920)

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın. Yorumları görüntüle
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap