Hysterochelifer tauricus Beier, 1963
Hysterochelifer tauricus Beier, 1963
Hysterochelifer tauricus, yalancı akrepler takımının Cheliferidae ailesine bağlı Hysterochelifer cinsinden bir türdür. Tür 1963 yılında Max Beier tarafından tanımlanmıştır. Hysterochelifer cinsi esas olarak Akdeniz havzası ve çevresinde yayılış gösterir; üyeleri genellikle ağaç kabukları altında, çalılık ve ormanlık alanlarda yaşar.
Cheliferidae, yalancı akrepler (Pseudoscorpiones) takımının en kalabalık ailelerinden biridir. Bu ailenin üyeleri genellikle 2–4 mm boyunda, yassı gövdeli, kahverengimsi ya da kızılımsı renkte küçük örümceğimsi hayvanlardır. Gerçek akreplere benzeyen büyük kıskaçları (pedipalpler) vardır, ancak kuyrukları ve iğneleri yoktur. Ailede zehir bezi yalnızca kıskacın hareketli parmağında bulunur; bu zehir küçük avları felç etmeye yarar ve insanlar için hiçbir tehlike oluşturmaz. Erkeklerde ön bacakların ve karın segmentlerinin biçimi çoğu zaman dişilerden farklıdır ve bu farklar tür ayrımında önemli rol oynar.
Yalancı akrepler yırtıcıdır; akarlar, kollemboller, küçük böcek larvaları ve benzeri minik eklembacaklıları kıskaçlarıyla yakalayıp ağız parçalarıyla sıvılaştırarak beslenirler. Çoğu tür ağaç kabukları altında, yaprak döküntüsünde, taş altlarında, kuş ve memeli yuvalarında ya da çürümüş odunda yaşar. Keliserlerindeki bezlerden salgıladıkları ipekle deri değiştirme ve kışlama için küçük odacıklar örerler. Dişiler yumurtalarını karınlarının altında taşıdıkları bir kuluçka kesesinde korur, yavrular burada beslenerek gelişir. Bazı türler uçan böceklerin bacaklarına tutunarak yeni yaşam alanlarına taşınır; bu davranışa forezi denir.
Bu küçük hayvanlar zararlı akar ve böcek larvalarını tükettikleri için ekosistemde yararlı avcılar olarak kabul edilir. Gizli yaşamları ve küçük boyları nedeniyle çoğu zaman fark edilmezler; türlerin kesin ayrımı ise genellikle mikroskop altında kıskaç oranları, kıl dizilişi ve erkek eşey yapıları incelenerek yapılabilir.
Üye Fotoğrafları
Bu tür için henüz üye fotoğrafı eklenmemiş.
Benzer Türler
Rhacochelifer peculiaris latissimus Beier, 1963
Rhacochelifer peculiaris (L.Koch, 1873)
Rhacochelifer lobipes (Beier, 1929)
Rhacochelifer corcyrensis (Beier, 1930)
Hysterochelifer tuberculatus (Lucas, 1849)
Hysterochelifer meridionalis (L.Koch, 1873)
Hysterochelifer gracilimanus Beier, 1949
Hysterochelifer cyprius (Beier, 1929)
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın. Yorumları görüntüle
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap