İçeriğe geç
Türkiye Yaban Hayatı

Eysarcoris aeneus (Scopoli, 1763)

Eysarcoris aeneus (Scopoli, 1763)


Eysarcoris aeneus, yarım kanatlılar (Hemiptera) takımının Pentatomidae familyasına ait küçük bir kalkan böceği türüdür. 1763 yılında Scopoli tarafından tanımlanmıştır; bazı kaynaklarda Eysarcoris venustissimus adıyla da anılır. Erginleri yaklaşık 5–6 mm boyundadır; vücut bronz ve kahverengi tonlarındadır ve baş ile ön göğsün ön kısmı metalik yeşilimsi bir parlaklık taşır.

Eysarcoris cinsi, Pentatomidae familyası içinde küçük boylu türleri bir araya getiren bir cinstir. Üyeleri genellikle 5–7 mm boyunda, oval ve tıknaz yapılı böceklerdir. Vücut çoğunlukla açık kahverengi ya da bronz tonlarındadır ve üst yüzey sık, koyu noktacıklarla kaplıdır. Skutellum denilen sırt kalkanı oldukça geniştir ve çoğu türde tabanında iki küçük açık renkli leke bulunur; bazı türlerde baş ve ön göğüs metalik parlaklık gösterir. Pentatomidae familyası, dünyada beş binden fazla türü bulunan geniş bir böcek grubudur. Bu familyanın üyelerine, göğüslerindeki özel bezlerden saldıkları keskin kokulu salgı nedeniyle halk arasında kokarca böcek ya da pis kokulu böcek de denir. Bu salgı, kuşlar ve diğer avcılara karşı etkili bir savunma aracıdır.

Bu cinsin türleri çayırlar, orman kenarları, çalılıklar ve otlu alanlar gibi açık ve yarı açık habitatlarda yaşar. Bitki öz suyuyla beslenirler; çoğu tür ballıbabagiller (Lamiaceae) ya da buğdaygiller gibi otsu bitkilerin tohum ve yapraklarında görülür. Küçük boyları ve toprak renklerine yakın görünümleri nedeniyle bitki örtüsü içinde kolayca gözden kaçarlar. Pentatomidae üyelerinde gelişim eksik başkalaşımla gerçekleşir: dişiler yumurtalarını genellikle yaprakların üzerine düzenli kümeler hâlinde, fıçı biçimli yumurtalar olarak bırakır. Yumurtalardan çıkan nimfler ergine benzer ama kanatsızdır ve beş nimf evresinden geçerek olgunlaşır. Ilıman bölgelerde türlerin çoğu kışı ergin olarak bitki artıkları, kabuk altları ya da toprak yüzeyindeki sığınaklarda geçirir ve ilkbaharda yeniden etkinleşir.

Tür Avrupa'nın büyük bölümünde ve Batı Asya'da yayılış gösterir. Özellikle orman kenarları, açıklıklar ve nemli otlu alanlarda, ballıbabagillerden karabaş otu (Stachys) ve ölüısırgan (Lamium) gibi bitkiler üzerinde bulunur.

Yorumlar

Yorumları görüntüle

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap