İçeriğe geç
Türkiye Yaban Hayatı

Bembidion siculum smyrnense

Bembidion siculum smyrnense


Bembidion siculum smyrnense, yer böcekleri (Carabidae) ailesinin en kalabalık cinslerinden biri olan Bembidion içinde sınıflandırılan küçük bir kınkanatlı alt türdir. Bembidion siculum türünün bir alt türüdür. Alt tür adı, İzmir'in eski adı olan Smyrna'dan türetilmiştir ve bu formun Batı Anadolu ile ilişkilendirildiğini gösterir. Tür adı ise Sicilya'ya gönderme yapar.

Cinsin üyeleri küçük boyları, iri gözleri ve hızlı koşuları ile tanınır. Vücut çoğunlukla 2–8 mm arasındadır; üst yüz bronz, yeşil, mavi ya da siyah tonlarda metalik parlaklık taşıyabilir. Çok küçük ve sivri son palp eklemi, onları benzer görünüşlü diğer yer böceklerinden ayırmaya yarar. Türlerin kesin tanısı çoğu zaman büyüteç altında noktalanma ve göğüs kalkanı biçiminin incelenmesini gerektirir.

Bu böcekler çoğunlukla nehir, dere ve göl kıyıları, bataklık kenarları ve nemli açık topraklar gibi ortamlarda yaşar. Gündüz güneşli kıyı şeritlerinde hızla koşarak avlanırlar. Hem erginler hem de larvalar yırtıcıdır; küçük böcekler, yaylı kuyruklar (Collembola), sinek larvaları ve diğer ufak omurgasızlarla beslenirler. Larvalar toprakta ya da kıyı çamurunda gelişir ve ergine dönüşmeden önce toprakta pupa olur.

Erginler genellikle ilkbahardan sonbahara kadar etkindir ve kışı taş, kütük ya da bitki artıkları altında ergin olarak geçirir. Gün ışığında hareketli olan bu böcekler, tehlike anında hızla koşarak ya da kısa uçuşlarla kaçar. Küçük boyları nedeniyle doğada çoğu zaman fark edilmezler; ancak uygun kıyı habitatlarında yoğun topluluklar oluşturabilirler.

Bembidion, dünyada bin iki yüzü aşkın türüyle yer böceklerinin en büyük cinslerinden biridir ve özellikle Kuzey Yarımküre'nin ılıman bölgelerinde çeşitlilik gösterir. Türler akarsu kıyısı gibi hassas habitatlara bağlı olduğundan, kıyı düzenlemeleri ve su kirliliğinden etkilenebilir; bu nedenle bazı türleri sulak alanların sağlığı için gösterge olarak kullanılır. İnsanlar için herhangi bir tehlike oluşturmazlar; aksine küçük zararlıları tüketerek doğal dengeye katkı sağlarlar.

Yorumlar

Yorumları görüntüle

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap