Fare Benzeri Kemirgenler, Bilimsel Adıyla Myomorpha

  1. Anasayfa
  2. Fare Benzeri Kemirgenler, Bilimsel Adıyla Myomorpha

Fare Benzeri Kemirgenler, Bilimsel Adıyla Myomorpha

Fare benzeri kemirgenler (Myomorpha), sıçanlar, tarla fareleri, hamsterlar, lemmingler, yediuyurgiller, hasat fareleri, misk sıçanları ve gerbilleri içeren bir kemirgen grubudur. Bugün hayatta olan yaklaşık 1.400 fare benzeri kemirgen türü vardır, bu durum onları tüm canlı kemirgenlerin en çeşitli (tür sayısı açısından) grubu haline getirir.

Bu grubun üyelerinin çene kasları ve molar dişlerinin yapısı diğer kemirgenlerden farklıdır. Fare benzeri kemirgenlerdeki çenenin medial masseter kası, hayvanın göz soketinden oldukça tuhaf bir yol izler. Başka hiçbir memelide benzer şekilde yapılandırılmış bir medial masseter kası yoktur.

Çene kaslarının fare benzeri kemirgenlerdeki benzersiz düzeni, onlara güçlü kemirgen yetenekleri sağlar - çeşitli sert bitki parçalarını içeren diyetlerini dikkate aldığımızda bu durum gereken bir özelliktir. Fare benzeri kemirgenler meyveler, fındık, meyve, tohumlar, sürgünler, tomurcuklar, çiçekler ve tahıllar dahil olmak üzere çeşitli yiyeceklerle beslenirler. Birçok fare benzeri kemirgen otçul olmasına rağmen, diğerleri de granivor (tohum ile beslenen) veya omnivordur (hepçil). Fare benzeri kemirgenlerin hem üst hem de alt çenelerinin her iki yarısında bir çift sürekli büyüyen kesici diş (üst ve alt çenelerinde) ve üç azı dişi (yanak dişleri olarak da bilinir) vardır. Köpek dişleri yoktur (bunun yerine diastema adı verilen bir boşluk vardır) ve azı dişleri yoktur.

 Temel Özellikleri

Fare benzeri kemirgenlerin temel özellikleri şunlardır:

Çiğneme için kullanılan çene kaslarının eşsiz düzeni

Molar dişlerin eşsiz yapısı

Kemirmeye uygun çene yapısı ve kas sistemi

Çenenin her iki tarafında tek bir kesici diş ve üç yanak dişi (üst ve alt)

 Sınıflandırma

Fare benzeri kemirgenler aşağıdaki taksonomik gruplara ayrılır:

Yediuyugiller (Myoxidae) - Bugün hayatta yaklaşık 29 çeşit yediuyur var. Bu grubun üyeleri arasında Afrika yediuyuru, bahçe yediuyuru, farekuyruklu yediuyur ve büyük yediuyur bulunmaktadır. Bu türlere ek olarak ülkemize endemik olan Hasancık (ya da Ağaç yediuyuru, Dryomys nitedula) türü de bu gruptadır. Çoğu tür gececil ve ağaçsıldır (sürekli ağaç üzerinde yaşayan) . Yediuyurların keskin bir işitme duyusu vardır ve çevik tırmanıcılardır.

Sıçrayan fareler (Dipodidae) - Bugün yaşayan yaklaşık 50 tür sıçrayan fare vardır. Bu grubun üyeleri arasında çırboğa, sıçrayan fareler ve huş fareleri bulunur. Sıçrayan fareler ve akrabaları küçük ila orta boy kemirgenlerdir. Bu grubun üyelerinin güçlü sıçrama yeteneği vardır. Birçok türün uzun bacakları ve ayakları vardır. Ayrıca hareket ederken dengelerini sağlamaları için uzun bir kuyruğu vardır.

Gopherler (Geomyidae) - Bugün hayatta yaklaşık 39 gopher türü vardır. Bu türlerin tamamı Kuzey ve Orta Amerikaya özgüdür, ülkemizde bulunmazlar. Bu grubun üyeleri, yuva kazıcılardır ve yuvalarında büyük miktarda besin saklamaları ile bilinirler. Gopherler, fare benzeri tüm kemirgenler arasındaki en doyumsuz istifçisilerdendir ve kış boyunca beslenmek için bitki kökleri, yumru kökler, saplar ve diğer bitki parçaları gibi yiyecekleri stoklar (gopherler kış uykusuna yatmazlar).

Cep fareleri ve kanguru fareleri (Heteromyidae) - Amerika’ya özgü bu grubun bugün hayatta yaklaşık 59 türü bulunmaktadır. Bu grubun üyeleri arasında dikenli cep fareleri, kanguru fareleri ve kanguru sıçanları bulunur. Cep fareleri ve kanguru fareleri, batı Kuzey Amerika'daki çöllerde, çalılıklarda ve otlaklarda yaşarlar. Cep fareleri ve kanguru sıçanları yanak keselerinde tohum ve bitki materyali toplar ve yiyecekleri kış aylarında kullanmak üzere yuvalarında saklarlar.

Sıçanlar, fareler ve akrabalar (Muridae) - Bugün hayatta yaklaşık 1.300 sıçan (rat), fare (mice) ve akrabası var. Bu grubun üyeleri arasında fareler, sıçanlar, tarla fareleri, hamsterlar, lemmingler, yediuyurgiller, hasat fareleri, misk sıçanları ve gerbiller bulunur. Sıçanlar, fareler ve akrabaları, her yıl birkaç kez çok sayıda yavru yapan ve Avrupa, Asya, Afrika ve Avustralya'da yaşayan küçük kemirgenlerdir.


Kaynak: https://www.thoughtco.com/mouse-like-rodents-130695

Halil Mert SOLAK

Katılma Tarihi: 2019-11-14 16:38:32