Paramysis pontica (Bacescu, 1940)
Paramysis pontica (Bacescu, 1940)
Paramysis pontica, misidler (Mysida) takımının Mysidae ailesine ait küçük bir kabuklu türüdür. 1940 yılında Romen zoolog Băcescu tarafından tanımlanmıştır. Tür adı, Karadeniz'in eski adı olan Pontus'a atıfta bulunur.
Misidler (Mysida takımı) karidese benzeyen, ancak ondan ayrı bir gruba ait küçük kabuklulardır. Gövdeleri genellikle ince ve yarı saydamdır; büyük saplı gözleri ve uzun antenleri dikkat çeker. Dişiler yumurtalarını ve yavrularını göğüslerinin altındaki kuluçka kesesinde (marsupyum) taşıdığı için İngilizcede "opossum karidesi" olarak anılırlar. Mysidae ailesinin üyelerinde kuyruk yelpazesinin iç dallarında denge organı (statosist) bulunur; bu yapı mikroskop altında küçük bir kabarcık olarak görülür ve tanımlamada önemli bir ipucudur.
Misidler genellikle sürüler hâlinde yaşar, gündüz dibe yakın ya da gölgelik yerlerde toplanıp gece su sütununa yükselirler. Planktonik algler, küçük hayvanlar ve organik kırıntılarla beslenen hepçil canlılardır. Kendileri de balıklar ve diğer su hayvanları için önemli bir besin kaynağıdır; bu nedenle kıyı ve haliç ekosistemlerinin besin zincirinde kilit bir yer tutarlar. Gelişme doğrudandır: yavrular kuluçka kesesinden ergine benzeyen küçük bireyler olarak çıkar.
Paramysis cinsi Ponto-Hazar bölgesinde, yani Karadeniz, Azak ve Hazar havzalarında çok sayıda türle temsil edilir. Bu türler kıyı sularında, lagünlerde ve nehir ağızlarında, çoğunlukla kumlu diplere yakın yaşar. Gündüz dibe yakın dururken gece su sütununa yükselirler. Karadeniz kıyı ekosistemlerinde balıkların önemli besinleri arasında yer alırlar. Türlerin ayrımı antenler, kuyruk yelpazesi ve telson üzerindeki diken düzeni gibi ince ayrıntılara dayandığından tanımlama uzman incelemesi gerektirir.
Üye Fotoğrafları
Bu tür için henüz üye fotoğrafı eklenmemiş.
Benzer Türler
Paramysis lacustris turcica
Paramysis kosswigi (Bacescu, 1948)
Paramysis helleri (G. O. Sars, 1877)
Mesopodopsis slabberi (Van Beneden, 1861)
Limnomysis benedeni (Czerniavsky, 1882)
Hemimysis anomala (G.o. Sars, 1907)
Diamysis pengoi (Czerniavsky, 1882)
Diamysis mesohalobia mesohalobia (Ariani & Wittman, 2000)
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın. Yorumları görüntüle
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap