İçeriğe geç
Türkiye Yaban Hayatı

Hexarthra intermedia (Wiszniewski, 1929)

Hexarthra intermedia (Wiszniewski, 1929)


Hexarthra intermedia, tekerlekli hayvanlar (Rotifera) şubesinin Eurotatoria sınıfına, Flosculariaceae takımına ve Hexarthridae familyasına ait mikroskobik, planktonik bir türdür. Hexarthra cinsinin üyeleri, rotiferler arasında oldukça sıra dışı olan altı adet kaslı, kollu uzantıya sahiptir. Bu uzantılar sayesinde hayvan suda ani ve hızlı sıçramalar yapabilir.

Cinsin bireyleri saydam, yumuşak gövdeli ve genellikle konik biçimlidir; boyları milimetrenin küçük bir kesri kadar olduğundan ancak mikroskopla incelenebilir. Ön uçtaki kirpikli taç (korona), sürekli çarpan kirpikleriyle bir su akıntısı oluşturarak hem hareketi hem de beslenmeyi sağlar. Tür ayrımı, uzantıların uzunluk oranları, uçlarındaki kılların düzeni ve sindirim borusunun başındaki çiğneme organı (mastaks) gibi ayrıntılara dayanır; bu nedenle türler arasındaki farkları ancak uzman incelemesi ortaya koyabilir.

Hexarthra intermedia, göl, gölet ve baraj gölleri gibi durgun tatlı suların açık su kesiminde zooplanktonun bir parçası olarak yaşar ve sıcak mevsimlerde daha bol bulunma eğilimindedir. Korona kirpikleriyle suyu süzerek küçük alglerle, bakterilerle ve askıdaki organik parçacıklarla beslenir. Uygun koşullarda dişiler döllenmeden yumurta bırakarak hızla çoğalır; ortam koşulları bozulduğunda eşeyli üreme ile dayanıklı yumurtalar oluşturulur ve bu yumurtalar kötü dönemi atlatabilir.

Tür, farklı kıtalardaki tatlı sulardan bildirilmiş, geniş yayılışlı bir rotiferdir. Rotiferler, fitoplanktonu tüketerek ve kendileri de küçük kabuklular, böcek larvaları ve balık yavruları için besin olarak sucul besin ağında önemli bir köprü görevi görür. Bu tür de göllerin plankton topluluğunu ve besin durumunu inceleyen araştırmalarda kaydedilen canlılar arasındadır. İnsanlar için herhangi bir tehlike oluşturmaz.

Yorumlar

Yorumları görüntüle

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap