İçeriğe geç
Türkiye Yaban Hayatı

Gynopterus tokatensis (Pic, 1901)

Gynopterus tokatensis (Pic, 1901)


Gynopterus tokatensis, kın kanatlılar (Coleoptera) takımının Ptinidae familyasına ait bir örümcek böceği türüdür. Ptinus cinsinin Gynopterus alt cinsinde sınıflandırılır. Tür adı, Tokat'tan tanımlandığına işaret eder ve tür Anadolu faunası açısından ilgi çekicidir.

Gynopterus alt cinsinin belirgin özelliği, dişilerin kanatsız ya da çok küçük kanatlı olması, erkeklerin ise genellikle gelişmiş kanatlara sahip olmasıdır. Bu nedenle dişiler daha yuvarlak ve şişkin, erkekler daha ince ve uzun görünür. Bu grubun türleri çoğunlukla 2–4 mm boyundadır.

Ptinidae familyası, örümceğe benzeyen görünümleri nedeniyle örümcek böcekleri olarak da anılan küçük böcekleri kapsar. Güncel sınıflandırmada eski Anobiidae familyası da bu familyanın içine alınmıştır. Asıl örümcek böceklerinin (Ptininae) vücudu genellikle 2–5 mm boyunda, uzun bacaklı ve uzun antenlidir; kanat örtüleri çoğu zaman yuvarlak, şişkin ve kıllarla kaplıdır, baş ise yukarıdan bakıldığında ön göğüs altına kısmen gizlenir.

Bu böceklerin larvaları C biçiminde kıvrık, beyazımsı ve tombuldur. Doğada kuş ve memeli yuvalarında, kuru bitki kalıntılarında, ağaç kovuklarında, mantarlarda ve hayvan dışkısı gibi organik artıklarda gelişirler. Bazı türler insan yerleşimlerine uyum sağlamış olup tahıl, un, kuru meyve, baharat, yün, deri ve müze koleksiyonları gibi kurumuş malzemelere zarar verir. Erginler çoğunlukla gececidir ve gündüzleri saklanır.

Familya dünya genelinde binlerce türle temsil edilir; Ptinus en kalabalık cinsidir ve pek çok alt cinse ayrılır. Türlerin kesin teşhisi anten, ön göğüs, kanat örtüsü kılları ve erkek üreme organı gibi ayrıntılı özelliklerin incelenmesini gerektirir. Akdeniz ve Batı Asya, bu grubun tür çeşitliliği açısından zengin bölgeleri arasındadır.

Yorumlar

Yorumları görüntüle

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap