İçeriğe geç
Türkiye Yaban Hayatı

Anthicus crinitus (Laferté-sénectère, 1849)

Anthicus crinitus (Laferté-sénectère, 1849)


Anthicus crinitus, kın kanatlılar (Coleoptera) takımının Anthicidae familyasına ait, karıncamsı görünümlü küçük bir böcek türüdür. Anthicus cinsinin geniş yayılışlı türlerinden biri olup Akdeniz havzasında, Afrika ve Asya'nın sıcak bölgelerinde bulunur; insan etkinlikleriyle başka bölgelere de taşındığı bilinir.

Erginleri yaklaşık üç milimetre boyundadır. Türün adı olan crinitus, tüylü anlamına gelir ve gövdeyi örten belirgin tüylere işaret eder. Renk genellikle açık ya da kızılımsı kahverengidir; kanat örtülerinde daha koyu bölgeler bulunabilir. Baş arkada dar bir boyunla göğse bağlanır, ön göğüs öne doğru genişler; antenler ve bacaklar incedir. Bu yapı, cinsin diğer üyeleri gibi böceğe karıncayı andıran bir görünüm kazandırır.

Tür genellikle sıcak ve açık alanlarda, kumlu toprakta, kıyılarda, tarım alanlarında, çürüyen bitki artıkları ve gübre yığınları çevresinde yaşar. Erginler hızlı koşar ve özellikle sıcak mevsimde etkindir; geceleri ışığa sıkça gelir. Larvalar toprakta ve organik döküntüde gelişir. Hem erginler hem larvalar çürükçül ve fırsatçı beslenir; organik döküntü, mantarlar ve küçük eklem bacaklılar besinlerini oluşturur.

Bu tür, organik maddenin ayrışmasına katkıda bulunan küçük böcekler arasında yer alır ve tarım alanlarında zararlı sayılmaz. Bazı Anthicidae türleri gibi küçük böcek ve yumurtaları da tüketebildiğinden doğal denge açısından yararlı olabilir. İnsanlar için zararsızdır.

Yorumlar

Yorumları görüntüle

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap