Yalancı Akrep - Pseudoscorpiones

  1. Anasayfa
  2. Yalancı Akrep - Pseudoscorpiones

Yalancı Akrep - Pseudoscorpiones

Sahte akrepler veya kitap akrepleri olarak da adlandırılan yalancı akrepler nemli enkaz, toprak ve ağaçlarda yaşar ve genellikle ağaç kabuğu altında, yaprak ve çam çöpünde, ağaç oyuklarında, taşların altında ve mağaralarda görülür.

Avlarını yakalamak ve felç etmek için zehir kullanarak halı böceği larvaları, kitap böceği, karıncalar, akarlar ve küçük sinekler gibi böcekleri avlarlar. Daha sonra avlarının üzerine hafif aşındırıcı bir sıvı dökerler ve sıvılaştırılmış kalıntıları yutarlar.

Sözde akreplerin boyutuna ve türüne bağlı olarak, bazen konukçuda bulunan parazitlerle ziyafet çektikleri gibi bir çok hayvan ve böceklerle otostop çeker gibi seyahat edebilirler.

Evlere gittiklerinde, genellikle akarlarla dolu tozlu kitapların arasında veya bodrumlar, banyolar, çamaşır odaları veya kanalizasyonlar gibi nemli alanlarda bulunurlar.

Soğuk havada veya çiftleşme veya deri değiştirme sırasında, yalancı akrepler ayrıca çenelerindeki bir bezden ipek malzemesinden disk şeklinde koza yaparlar.

Yalancı akrepler korkutucu görünebilir ancak zehirlerinin insanlar üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Ancak, evinizdeki varlığı, zararlı avlarının daha büyük bir istilasına işaret edebilir.

Giysi güvesi ve halı böceği larvaları giysileri tahrip edebilir, küçük böcekler ve karıncalar evdeki yiyecekleri kirletebilir, akarlar alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve sinekler hastalıklar yayabilir.

Güve, karınca ve böcek istilasını önleyin, akarları ve sinekleri ortadan kaldırın, Bodrumları ve diğer odaları havalandırın, Kanalizasyon ve lavabo alanlarını temizleyin.


Ahmet TAŞÇI


Foto:wikimedia-Panarthropoda.de-Biological Survey of Canada

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05