Sümüklü böceklerin Ekolojik Faydaları

  1. Anasayfa
  2. Sümüklü böceklerin Ekolojik Faydaları

Sümüklü böceklerin Ekolojik Faydaları

Sümüklü böcekler, kabuğu olmayan salyangoz benzeri yumuşakçalardır. Açgözlü iştahları vardır ve bahçe bitkileri ve mahsullerinin yanı sıra diğer bitkileri, özellikle fideleri ve yumuşak dokulu(kıvırcık-göbek vs) bitkileri yerler. Bununla birlikte, sümüklü böcekler bazı ekolojik faydalar da sağlar. Pek çok hayvan için bir besin kaynağıdırlar ve nitrojen gibi besin maddelerinin besin zinciri yoluyla geri dönüşümü için önemli olan organik maddeleri parçalarlar.

Sümüklü böcekler, ıslak toprağı olan nemli ortamları sever. Genellikle bitki örtüsünün altındaki yarıklara ve kayaların, saksıların, malçların altına ve nemi tutan herhangi bir alana sığınırlar. Dünyanın birçok yerinde yaşarlar ve yılanlar, semenderler, kurbağalar, porsuklar, kirpiler, köstebekler, fareler, kirpiler, tilkiler, böcekler ve baykuşlar, kızıl gerdanlar, kara kuşlar gibi çeşitli kuşlar dahil olmak üzere çok sayıda hayvan tarafından yenirler. , sığırcıklar, martılar,,ördekler, kazlar, tavuklar ve kargalar. Bu canlılar için sümüklü böcek, iyi bir protein kaynağıdır.

Sümüklü böcekler, canlı bitki örtüsünün yanı sıra ölü organik maddeleri de yerler. Çeşitli türler çürüyen bitkiler, yapraklar, ölü hayvanlar ve hatta hayvan dışkılarıyla beslenir. Örneğin, Avrupa kara sümüklü böceği Arion ater, gübre yer ve içine yumurtalarını da bırakır. Yumurtadan çıktıktan sonra, larvalar dışkıda üç ila dört hafta yaşarlar. Ayrıştırıcılar olarak sümüklü böcekler organik maddeyi parçalayarak toprağı zenginleştir canlılardır.

Sümüklü böcekler yalnızca bir alanı ölü ve ölmekte olan maddeleri temizlemekle kalmaz, aynı zamanda bitki örtüsü ve dışkıda bulunan tohumların yayılmasına da yardımcı olur. Bütün sümüklü böcekler obur bahçe zararlıları değildir. Örneğin, muz sümüklü böceğinin mantarları desteklediği düşünülmektedir. Ayrıca liken, yosun, mantar ve ölü hayvanları da yerler. 

Bahçelerde bulunan fidanlarınızı korumak için bir kaç yöntem

Fidanlarınızı dip sulama yöntemi ile sulayınız. Bunu yaparsanız sümüklü böcekler fideye ulaşmak için aşırı emek harcamak zorunda kalır.

Bahçelerinizde bulunan kütük ve kayalardan kurtulun.

Bitkilerinizi sabahın erken saatlerinde sulayın.

Bu doğal yöntemler bahçelerinizi bu canlı istilasından koruyacaktır.

Ahmet TAŞÇI


Fotoğraflar:

Getty Images

https://www.nexles.com/

https://cropscience.bayer.co.uk/

https://modernfarmer.com/

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05