Sinekler (Diptera)

  1. Anasayfa
  2. Sinekler (Diptera)

Sinekler (Diptera)

Birçok böceğe "sinek" denmesine rağmen, yalnızca bir çift kanadı olanlar, Diptera Takımı'na aittir. Sinekler ayrıca, kanat tabanının hemen arkasında bulunan, halter adı verilen bir çift dengeleme organına sahip olmaları ile karakterize edilir. Halterler, uçuş sırasında dengelemek için kullanılır. Çoğunlukla parazit olan veya adalarda veya dağlık bölgelerde yaşayan ve hiç kanatları olmayan birkaç sinek vardır.

Sineklerin aktif olgunlaşmamış yavrularına kurtçuklar(larva) denir ve çoğu suda veya bir tür nemli, çürüyen bitki veya hayvan dokusunda yaşar. Bununla birlikte, yalnızca canlı bitkiler veya hayvanlarla beslenen istisnalar vardır. Suda yaşayan kurtçukların genellikle hava aldıkları bir tür solunum tüpü veya solungaçl olarak kullandıkları organları vardır.

Dünyada 110.000'den fazla tanımlanmış sinek türü vardır. Sinekler, özellikle Bombyliidae (Arı sinekleri), Syrphidae (Çiçek sinekleri) ve Asilidae (Soyguncu/Katil sinekler) Ailelerinde mükemmel taklitçilerdir. Arı sinekleri genellikle küçük arı görünümleriyle hızlı uçan böceklerdir, Soyguncu/Katil Sinekler ise genellikle daha büyüktür, daha yavaş uçarlar ve birkaçı eşek arılarına benzer. 

Delhi Sands çiçeği seven sinek olarak bilinen bir sinek, 1993 yılında ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi tarafından nesli tükenmekte olan bir tür olarak tanımlandı. Bu tür, güney Kaliforniya'daki iki ilçenin kumlu tepelerinde ve inişli çıkışlı arazisinde bulunmuştur ve bazı hayvan türlerinin korunmasına ilişkin birçok tartışmanın konusu olmuştur. Sinekler dünyanın her yerinde bulunur ve Kuzey Kutbu'ndan ekvatordaki yağmur ormanlarına kadar çeşitli bölgelerde bulunur.


Sineklerin insanlığa faydaları. Diğer böcek türlerinde olduğu gibi, Diptera Düzeninde insanlığa faydalı birçok sinek vardır. Çiçekleri ziyaret eden sinekler, çiçekli bitkilerin tozlaşmasına yardımcı olur. Uçan sinek kurtları bahçıvanlar tarafından karşılanır çünkü yaprak bitleriyle beslenirler ve bu zararlıların sayısını azaltırlar. Birçok sinek parazittir, güve tırtılları, böcek kurtçukları ve diğer zararlı türleriyle beslenir. 

Bazı mazı türleri, meyve sinekleri ve diğer familyalar, yabani ot biyokontrol ajanları olarak Kuzey Amerika'ya tanıtıldı. Drosophilidae türleri, kısa ömürleri, dev tükürük bezi kromozomları ve kültürleme kolaylığı nedeniyle genetik çalışmalarında yaygın olarak kullanılmıştır.

Sineklerin insanlığa zararları. Ne yazık ki bazı sinekler, özellikle sivrisinekler, en yıkıcı hastalıklardan bazılarını, özellikle sıtma ve sarı humma bulaştırırlar. House Fly, şarbon, bazı konjunktivit türleri, dizanteri, tifo ateşi ve yaws gibi birçok hastalığın taşıyıcısı (vektörü) olarak bilinir. Akdeniz Meyve Sineği gibi bazı sinekler, turunçgillere ve diğer meyvelere saldırır ve onları bozar.

Bir çeşit sinek. Daha büyük, yaygın sinek gruplarından bazıları aşağıdaki Ailelere yerleştirilmiştir.

Turna Sinekleri, Aile Tipulidae. Dünyada 10.000'den fazla türle, büyük ve uzun bacaklı, benziyor ve bazen sivrisineklerle karıştırılıyor.

Tachinid Sinekler, Aile Tachinidae. Diğer böceklere parazit olan larvaları olan büyük bir sinek ailesi. Bu nedenle faydalıdır.

Hover Sinekler, Aile Syrphidae. Genellikle parlak sarı ve siyah renklidir ve genellikle küçük arılar veya eşekarısı ile karıştırılır. Çoğu yaygındır ve çoğu tek bir noktada gezinme yeteneğine sahiptir.

Arı Sinekleri, Aile Bombyliidae. Bu Ailede birçok parazitik böcek bulunur. bir tür Marangoz Arı'yı parazite eder. Arıları ve eşek arıları taklit ederler ve mükemmel uçarlar.


Ahmet TAŞÇI

Kaynak :

https://www.si.edu/

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05