Mücevher böcekleri - Buprestidae familyası

  1. Anasayfa
  2. Mücevher böcekleri - Buprestidae familyası

Mücevher böcekleri - Buprestidae familyası

Bu kınkanatlı böcekler grubu, Coleoptera'nın sekiz büyük ailesinden biri olan Buprestidae ailesinden oluşan tek tip olarak kabul edilir. Buprestidler genellikle dünya çapında mücevher böcekleri olarak bilinir. Buprestidlere ilişkin filogenetik anlayışımız açısından, şu anda genel olarak dört ana soy olduğu kabul edilmiş görünüyor: Schizopodinler, julodinler, buprestinler ve agrilinler. Bu dört grubun Buprestidae'nin dört alt ailesi olduğu varsayılmalıdır, ancak bu gruplardan biri veya ikisi için de aile durumunu tartışmak için zorlayıcı bir çok veriler vardır. 

Schizopodinler, Batı Kuzey Amerika'dan küçük bir gruptur. Kaliforniya, güney Nevada, batı Arizona ve kuzey Baja California'dan bilinen üç cins, bir alt cins, yedi tür ve iki alt tür vardır. Bu böcekler, genel olarak buprestidlere kıyasla ilkel bir kanat devrine sahiptir ve yine de her iki cinsiyetin genital yapıları oldukça türetilmiştir. Ek olarak, bilinen birkaç larva örneği, çeşitli konakçı bitkilerin odununda, gövdelerinde veya yapraklarında gelişen buprestidlerin çoğunluğunun aksine, bir dış kök besleme biyolojisini öneren ilkel lokomotori yapılarını göstermektedir. İkinci buprestid soyu olan julodinler ile olan ilişki, bu grupların dış bitki besleme alışkanlıkları tarafından desteklenir, ancak hiçbir larvada herhangi bir lokomotorik yapı yoktur.

Julodinler, altı cins ve güney Palearktik ve Doğu'dan Güney Afrika'nın Cape bölgesine dağılmış birçok türden oluşan büyük bir gruptur. En büyük iki cins olan Julodis ve Sternocera, sırasıyla Pakistan ve Güneydoğu Asya kadar batıda bulunur. İlginçtir ki Madagaskar'da yoklar. 

Kalan iki ana soy, buprestinler ve agrilinler, buprestid taksonların çoğunu oluşturur. Buprestinler genellikle çok tipik larvalara sahiptir, her biri güçlü bir dorsoventral olarak düzleştirilmiş göğüs bölgesine sahiptir, bu da şüpheli lakaplı yassı başlı ahşap delicileri ortaya çıkaran bir özelliktir. Tipik buprestid gövdenin mermi şeklinde olduğu söylenir, ancak bu bir distorsiyondur çünkü bunlar çoğunlukla dorsoventral olarak düzleştirilir ve tekrar arka uca doğru sivrilir.

Mücevher böcekleri olarak da bilinen, genellikle parlak renklidirler ve her zaman biraz yanardönerlik gösterir (ışığa bağşı olarak)). Buprestidae ailesinin üyeleri bitkilerde gelişir, bu nedenle bunlara metalik ahşap deliciler veya düz başlı deliciler de denir.

Açıklama

Genellikle yetişkin bir mücevher böceğini karakteristik şekliyle tanımlayabilirsiniz: uzun bir gövde, neredeyse oval şekle sahip, ancak arka uçta bir noktaya doğru sivriltilmiştir. Sert gövdeli ve oldukça düzdürler, tırtıklı antenleri vardır. Kanat kapakları çıkıntılı veya engebeli olabilir. Çoğu mücevher böceklerinin uzunluğu 2 santimetreden azdır, ancak bazıları oldukça büyük olabilir ve 10 santimetreye kadar ulaşabilir. Mücevher böcekleri, donuk siyah ve kahverengiden parlak morlara ve yeşillere kadar değişir ve ayrıntılı işaretlere sahip olabilir (veya neredeyse hiç olmayabilir).

Mücevher böceği larvaları, ev sahibi bitkilerinin içinde yaşadıkları için sıklıkla görülmezler. Özellikle torasik bölgede tipik olarak düzleştikleri için düz başlı deliciler olarak adlandırılırlar. Larvalar bacaksızdır. 

Mücevher böcekleri güneşli günlerde, özellikle öğleden sonra sıcağında aktif olma eğilimindedir. Ancak tehdit edildiklerinde hızlı uçarlar, bu yüzden yakalanmaları zor olabilir.

Diyet

Yetişkin mücevher böcekleri çoğunlukla bitki yaprakları veya nektarla beslenir, ancak bazı türler polenle beslenir ve çiçekleri ziyaret ederken gözlemlenebilir. Mücevher böceği larvaları ağaçların ve çalıların diri odunuyla beslenir. Bazı buprestid larvaları yaprak yiyendiridir ve birkaçı yaprakta mazı oluşumuna sebep olabilir

Yaşam döngüsü

Tüm böcekler gibi, mücevher böcekleri de dört yaşam döngüsü aşamasıyla tam bir başkalaşım geçirir: yumurta, larva, pupa ve yetişkin. Buprestid dişi yetişkinler genellikle ev sahibi ağaçta, kabuk çatlaklarında yumurta bırakırlar. Larvalar yumurtadan çıktığında hemen ağaca delikler açar. Larvalar beslenirken ve büyürken ağaçta sarmal galeriler açlar ve bu galerilerde pupa olurlar. Daha sonra yetişkin hale gelir ve buralardan çıkarlar.

Özel Davranışlar ve Savunmalar

Bazı mücevher böcekleri, ev sahibi ağacın kesilmesi ve işlenmesi gibi belirli koşullarda ortaya çıkışlarını geciktirebilir. Mücevher böcekleri bazen ağaç kesildikten yıllar sonra döşeme veya mobilya gibi ahşap ürünlerden ortaya çıkabilirler. Konakçı ahşabı istila ettiğine inanılan buprestid böceklerinin 25 veya daha fazla yıl sonra ortaya çıkan birçok kaydı vardır. Gecikmiş ortaya çıkışla ilgili bilinen en uzun kayıt, ilk istilanın meydana gelmesinden 51 yıl sonra ortaya çıkan bir yetişkine aittir.

Dağıtım

Tüm dünyada yaklaşık 15.000 tür mücevher böceği yaşar ve bu da Buprestidae ailesini en büyük böcek gruplarından biri yapar. 


Ahmet TAŞÇI


Fotoğraflar :Ahmet GÜNGÖR

Borror and DeLong's Introduction to the Study of Insects, 7th edition, by Charles A. Triplehorn and Norman F. Johnson.

Bugs Rule! An Introduction to the World of Insects, by Whitney Cranshaw and Richard Redak.

Beetles of Eastern North America, by Arthur V. Evans.

Family Buprestidae – Metallic Wood-boring Beetles, Bugguide.net.

Forest Entomology, by William Ciesla.

Buprestidae: Jewel Beetles, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO).

Chapter 12: Longest Life Cycle, University of Florida Book of Insect Records, Yong Zeng, May 8, 1995.

Bellamy, C. L. 1985. A catalogue of the higher taxa of the family Buprestidae (Coleoptera). Navorsinge van die Nasionale Museum, Bloemfontein 4(15):405-472.

Bellamy, C. L. 1995. A new subtribe for the monotypic Southern African genus Bulis Laporte and Gory (Coleoptera: Buprestidae). Annals of the Transvaal Museum 36(11):171-175.

Bellamy, C. L. 1996. Further consideration of the subtribe Thomassetiina Bellamy: a new species, new records and placement in the contemporary classification (Coleoptera: Buprestidae). Annals of the Transvaal Museum 36:215-222.

Bellamy, C. L. & R. L. Westcott. 1996. The phylogenetic placement of two new genera and species of Buprestidae (Coleoptera) from Mexico. Journal of Natural History 30:229-245.

Bellamy, C. L. & G. A. Williams. 1995. The first Australian Paratrachys (Coleoptera: Buprestidae), with comments on the higher classification of the genus. Invertebrate Taxonomy 9:1265-1276.

Cobos, A. 1980. Ensayo sobre los géneros de la subfamilia Polycestinae (Coleoptera, Buprestidae)(Parte I). EOS, Revista Española de Entomologia 54(1978):15-94.

Crowson, R. 1982. On the dryopoid affinities of Buprestidae. The Coleopterists Bulletin 36(1):22-25.

Holynski, R. 1993. A reassessment of the internal classification of the Buprestidae Leach (Coleoptera). Crystal, series Zoologica, No. 1, pp. 1-42.

Kerremans, C. 1893a. Essai de groupement des Buprestides. Annales de la Société Entomologique de Belgique 37:94-122, 3 fig

Lawrence, J. F. 1987. Rhinorhipidae, a new beetle family from Australia, with comments on the phylogeny of the Elateriformia. Invertebrate Taxonomy 2:1-53.

Lawrence, J. F. & A. F. Newton, Jr. 1995. Families and subfamilies of Coleoptera (with selected genera, notes, references and data on family-group names), pp. 779-1006. In: Pakaluk, J. & S.A. lipi ski (Eds.). Biology, Phylogeny, and Classification of Coleoptera. Papers Celebrating the 80th Birthday of Roy A. Crowson. Muzeum I Instytut Zoologii PAN, Warszawa.

LeConte, J. L. 1859. Descriptions of some genera and species of Coleoptera from the vicinity of the southern boundary of the United States of America. Arcana Naturae 1:121-128.

Nelson, G. H. & C. L. Bellamy. 1991. A revision and phylogenetic reevaluation of the family Schizopodidae (Coleoptera, Buprestidae). Journal of Natural History 25:985-1026.

Obenberger, J. 1926. Buprestidae 1. In: W. Junk, S. Schlenkling (eds). Coleopterorum Catalogus 84:1-212.

Obenberger, J. 1930. Buprestidae 2. In: W. Junk, S. Schenkling (eds). Coleopterorum Catalogus 111:213-568.

Obenberger, J. 1934a. Buprestidae 3. In: W. Junk, S. Schenkling (eds). Coleopterorum Catalogus 132:569-781.

Obenberger, J. 1934b. Buprestidae 4. In: W. Junk, S. Schenkling (eds). Coleopterorum Catalogus 143:782-934.

Obenberger, J. 1936. Buprestidae 5. In: W. Junk, S. Schenkling (eds). Coleopterorum Catalogus 152:935-1246.

Obenberger, J. 1937. Buprestidae 6. In: W. Junk, S, Schenkling (eds). Coleopterorum Catalogus 157:1247-1714.

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05