Kuşların İnsanlar ve Doğa İçin Önemi

  1. Anasayfa
  2. Kuşların İnsanlar ve Doğa İçin Önemi

Kuşların İnsanlar ve Doğa İçin Önemi

Kuşlar, uçma kabiliyetine sahip eşsiz canlılardır.

Pek çok kuş türü vardır ve bunlardan sadece bazıları insanların yaşadığı yerde görmemiz mümkündür.

Teknolojik gelişmeler ve mevcut yaşam tarzı nedeniyle kuşların önemi gözden kaçırıyoruz.

Çoğumuz onları günlük olarak veya haftada en az bir kez görmek için bile zaman bulamıyoruz.

Kuşlardan bazıları insanların kullanımı için yetiştirilirken( kafes hayvanı) , diğerleri dolaylı olarak insanlara yardımcı olur.

Ekosistemdeki besin zincirinin bir parçasını oluştururlar ve Doğanın bir parçasıdırlar.

Kuşların insan için önemi

Kuşlar, insanlar için başlıca besin kaynağıdır. Yumurta ve ayrıca et üretirler. Hindi, tavuk, ördek, kaz, bıldırcın gibi et amaçlı kullanılan birçok kuş türü vardır.

Kuş eti, mevcut kuş türüne göre birçok ülkede günlük besin olarak tüketilmektedir.

Etlerine beyaz et denir ve kırmızı etin aksine (sığır veya koyun eti). Daha az yağ içeriğine sahip olduğu için kalp için daha sağlıklı olduğu bilinmektedir. Obezite riski olanlar ve kalp sorunları olanlar bile bu eti yiyebilir.

Yumurta protein açısından zengindir ve bu nedenle zayıflatıcı hastalıklardan muzdarip hastalar tarafından tüketilmesi tavsiye edilir.


Tarım doğada

a) Tozlaşma : Kuşlar, çapraz tozlaşmaya yardımcı olur. Bir bitkinin erkek gametlerini taşırlar ve onları başka bir bitkinin dişi gametlerine bırakırlar . Böylece bitkilerin eşeyli üremesine yardımcı olurlar. Kuşların yanı sıra böcekler ve rüzgar da bu amaca hizmet eder. Ancak kuşlar bu konuda önemli bir rol oynar. Çapraz tozlaşma ile sağlıklı tohum oluşumuna yardımcı olur.

b) Doğurganlık : Kuşların dışkısı ürik asit açısından zengindir. Bu, kolayca amonyağa dönüşebilir ve bitkiler için verimli gübre görevi görür. Çiftliğin etrafındaki yaşayan kuşlar kimyasal gübreye nazaran daha az katkıda bulunabilir. Ancak kümes hayvanlarından gelen atık, toprağa eklenirse, verimlilik önemli ölçüde artar.

c) Haşere kontrolü : Kuşlar, kendilerini ve yavrularını beslemek için böceklere ve larvalarına ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, mahsul mevsimi boyunca, elverişli koşullar nedeniyle böcek popülasyonunda büyük artışlar olur . Kuşlar bu kontrolsüz büyümeyi kontrol altında tutar ve mahsulün haşere istilasına karşı korurlar.

d) Kemirgen kontrolü : Böceklerden farklı olarak, kemirgenler bitkiler için büyük bir problemdir. Kemirgenler mahsulün verimini düşürerek büyük kayıplara sebep olabilirler. Atmaca, Şahin, Doğan vs bazı yırtıcı türler gibi kuşlar bu kemirgenler ile mücadelede önemli bir rol üstlenirler. Böylece kemirgen Popülasyonlarını kontrol altında tutar ve bu böylece de çiftçilere yardımcı olurlar.

Kuşların Doğadaki Önemi:

1. Besin zinciri

Kuşlar besin zincirinin bir parçasıdır. Burada etoburlar. Kemirgenlerin, böceklerin ve hatta yılanların aşırı nüfusunu kontrol ediyorlar . Küçük kuşlar genel olarak böcekleri ve larvalarını yerler. Kartal gibi büyük olanlar kemirgenleri ve yılanları ( sürüngenleri ) yiyecek için avlar ve öldürürler .

2. Çöpçüler

Bir hayvan cesedinin etrafını saran kuşlara rastlamış olabilirsiniz. Bir ormanda bile , bir hayvan kurtlarlar ve çakallar tarafından yenilmiş hayvan cesetlerden geri kalanı kuşlar tarafından tüketilir. Kuşlar doğal çöpçülerdir. Doğayı ölü ve çürüyen maddelerden temiz tutmaya yardımcı olurlar. Açık yerlere atılan tahıl veya meyveleri bile dışarıda bırakmazlar .

3. Tohum yayılımı

Kuşlar, tohum yayılmasının anahtarıdır. Dolayısıyla toprağın farklı yerlerinde kendiliğinden büyüyen bitkiler görüyoruz . Kuşlar bitkilerin meyvelerini veya tohumlarını yerler. Bazıları sindirilmeden kalır ve bu şekilde atılır. Bu tohumlar toprağa ulaştığında uygun koşullarda filizlenebilir . Böylece kuşlar, doğal tohum dağılımına ve bitkilerin çoğalmasına yardımcı olur.


Ahmet Taşçı

Yararlanılan kaynak: https://www.studyread.com/

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05