Kümes Vampirleri

  1. Anasayfa
  2. Kümes Vampirleri

Kümes Vampirleri

Kırmızı akarlar; tavuk, güvercin ve hindi yuvalarını istila eden kan emici ektoparazitlerdir. Özellikle sıcak yaz aylarında olmakla birlikte her an istila edebilme özelliği ve yeteneğine sahip canlılardır. Sıcaklık, kırmızı akarlara üremek için ideal koşulları sağlar, bu nedenle sayıları sıcak havalarda son derece hızlı artar.

Kırmızı akarlar çıplak gözle görülebilir ancak düşük sayılarda tespit edilmesi zordur. Kırmızı akarlar üreyip populasyonlarını artırdığında onları görmezden gelmek zordur. Gececil olduklarından, gündüzleri kümesin çatlaklarında ve yarıklarında saklanırlar; geceleri kuşların bacaklarından, tüylerinin arasından yukarı doğru sürünerek ilerler ve burada kanla beslenirler. Beslendikten sonra kanı sindirmek ve üremek için saklandıkları yerlere geri dönerler.

Yuvanızın uçlarına, yuva kutularındaki çatlaklara ve yarıklara özellikle dikkat ederek düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir. Herhangi bir akar bulursanız kuşunuzun sağlığını etkilemelerini ve kontrolden çıkmalarını önlemek için mümkün olan en kısa sürede harekete geçmelisiniz. Bu canıları aktif hâlde görmek için bir ipucu; hava karardıktan sonra bir ışık kaynağı ile kümese bakmanız olacaktır. Bir beyaz kağıt alıp bunu kümesin zeminine yerleştirin ve üzerinde bulduğunuz kırmızı akarları ezin. Kırmızı lekelerin var olduğunu gördüğünüzde bunun yeni beslenmiş bir akar olduğunu anlayacaksınız. Eğer kırmızı değil de gri tonlarla karşılaşırsanız anlayın ki henüz beslenmemiş bir akardır ve hatta daha küçük grimsi krem renkli akarlar da görebilirsiniz; bunlar henüz beslenmemiş, yeni yumurtadan çıkmış nimflerdir. Bir kez kan emdikten sonra parlak kırmızıya dönüşürler ve sonra onu sindirdikçe rengi kırmızımsı renkten kahverengiye döner.

Sağlık Sorunları

Az sayıda akar, tavuklarda ve insanlarda küçük tahrişe, rahatsızlıklara ve kızarıklığa neden olabilir. İstila olmuş bir kümes kuşların huzursuz olmasına sebep olur, ayrıca sizlerin de derilerinde kaşınmalara sebebiyet verir. Bununla birlikte eğer çok büyük sayıda akar sorununuz varsa bu kendini şu şekilde ortaya çıkaracaktır: 

Soluk ibik ve tüyler, halsizlik, donukluk ve yumurta üretiminde azalma ile birlikte ilerleyen aşamada anemi. 

Kırmızı akarların sebep olduğu bu durum, kuşların çok fazla kan kaybedebileceği durumları da beraberinde getirir, bu olay ilerleyen zamanlarda ölüm meydana getirebilecek kadar güçlü sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilir; önce anemi gelir ve sonra ölüm gerçekleşir.

Akarlardan gelen tükürük civcivler için toksik olduğu için civcivler akar istilasına karşı çok hassastır.

Kırmızı akarın yumurtadan erginliğe kadar olan yaşam döngüsü, çevresel sıcaklığa bağlı olarak yalnızca yedi ila on gün sürer. Bu nedenle haftalık olarak kontrol etmeye devam etmek önemlidir.

Akarlar ayrıca insan derisinde tahrişe neden olabilir ancak insanlar üzerinde yaşamazlar.

İşaretler

* Akarlar, özellikle çatlaklarda bulunurlar.

* Kuşlar genellikle tahriş nedeniyle huzursuzdurlar ve kümes içine girmek istemeyebilirler.

* Anemi (soluk ibik ve tüyler) ve potansiyel olarak ölüme neden olabilir.

* Kondisyon kaybı,

* Yumurta üretiminde düşüş,

* Yumurtalarda kan lekeleri,

* Kaşıntı şikayetleri gözlemlenir.


Tedavi Seçenekleri

Kuşlar ve daha da önemlisi çevreleri için bir dizi ürün mevcuttur. Ürünleri önleyici olarak ilkbaharın başlarında kullanmaya başlayın veya kırmızı akarlarınız olduğunu keşfettikten sonra mümkün olan en kısa sürede kullanın. Bunları ortadan kaldırmak için üç yönlü bir yaklaşım uygulamanız gerekebilir.

Kuşlar İçin Önleme ve Tedavi Yolu

Diyatomatöz toprak ve toz banyosu alanlarına uygulanabilir. Kanatların altına ve havalandırma alanlarına özellikle dikkat edin. Damlalarda %1 Ivermectin lekesi, uygulama gününden itibaren sadece bir hafta yumurta çekilmesi ile kullanılabilir, 2 hafta sonra tekrar uygulanması önerilir.

Suya Multivitamin: İyileşmeye yardımcı olmak için şiddetli bir kırmızı akar istilası sırasında kuşu desteklemek için kullanılması tavsiye edilir; bunları içme suyunda beş gün kullanmanızı öneririz.

Tavuklarınızın çok yüksek sayıda kırmızı akar tarafından istila edildiğini fark ederseniz bazı ek önlemler almanız ve daha fazla temizlik yapmanız gerekebilir. Örneğin çok amaçlı bir ürün olan Interkokask dezenfektanını kümes temizliği yaptıktan sonra kullanmak kırmızı akarları ve yumurtalarını öldürecektir. Kırmızı akarlar çok ısrarcı olabilir, bu nedenle çok hızlı bir şekilde kontrolden çıkabilecekleri için yeniden uygulamayı unutmamanız önemlidir.



Yazı : Ahmet TAŞÇI



Fotoğraflar :Semantic Scholar-nexles-finecto-Nature and Garden Nature and Garden

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05