Hamam böcekleri - Blattodea familyası

  1. Anasayfa
  2. Hamam böcekleri - Blattodea familyası

Hamam böcekleri - Blattodea familyası

Blattodea familyası hamam böceklerini oluşturur, böcekler farklı yollarla dünya üzerinde hakaret etmişlerdir. (eskiler hatırlayabilir: Bu böcek muz kolisi ile Türkiye ye geldiğini iddia eden fırıncılar vardı) Bazıları zararlı olsa da, çoğu hamam böceği türü organik atıkları temizleyen çöpçüler olarak önemli ekolojik rolleri üstlenir.  

Hamam böcekleri, kendilerine sunulan tüm organik yiyecekleri tüketecek her yerde yaşayan temizleyicilerdir.  Hamam böcekleri bir bölgeye taşındığında, önce insanların tüketeceği türden yiyecekleri tüketeceklerdir.

Tatlılar, nişastalar ve hayvansal proteinler bir hamam böceğinin en sevdiği yiyeceklerdir.  Ayrıca yağlı yiyecekleri, peyniri veya küflü veya fermente olmuş her şeyi severler.  Bazı hamam böceği türleri, alkollü içeceklere, özellikle de biraya önemli bir ilgi göstermiştir.

Bu yiyecekler mevcut değilse hamam böcekleri, kitap ciltleri, kağıt, duvar kağıdı ve pulların arkasındaki yapıştırıcı dahil olmak üzere diğer nişasta bileşenli şeyleri tüketebilirler.  Hamam böcekleri protein için ölü böcekleri, hayvan derisini (örneğin derinin yumuşak iç kısmı) ve hatta insan saçı ve tırnaklarını geçerli besin kaynakları olarak görürler.  Yiyecekler yeterince kıt olursa birbirlerini de yiyecekler.

Hamam böceği çeneleri zayıftır, bu yüzden çoğu zaman yemesi en kolay şeyi seçerler.  Yana doğru hareket eden çeneleri ölü deriyi ve saçı çiğnemede harikadır, ancak insan derisini ısırmada etkili değildir.

Hamam böcekleri en eski böceklerdir.  280 milyon yıldan fazla bir süredir neredeyse hiç değişmeden kaldılar.  Hamam böcekleri, hızlı kaçabilecekleri şekilde uyarlanmış ayaklara sahiptirler, 5 bölümlü tarsi ile hızlı koşarlar.  Hamamböcekleri inanılmaz hızlara çıkabilir ve hızlanıp hızla geriye dönebilirler.  Çoğu gecedir ve günlerini dar çatlaklar veya yarıkların derinliklerinde dinlenerek geçirir.

Hamam böcekleri düz, oval gövdelere sahiptir ve birkaç istisna dışında kanatlıdırlar.  Sırttan bakıldığında, kafaları büyük bir pronotumun arkasına gizlenmiştir . Uzun, ince antenleri ve bölümlenmiş cerci'leri vardır.  Hamamböcekleri organik maddeleri temizlemek ve ekolojiye katkı sağlamak için çiğneme özelliğine sahip ağız kısımları kullanırlar.

Blattodea takımının üyeleri, basit bir metamorfoz geçirir: yumurta, nimf ve yetişkin.  Dişiler yumurtalarını ooteka adı verilen bir kapsüle koyarlar.  Türe bağlı olarak, ootecayı bir çatlak veya başka bir korunaklı yere bırakırlar veya yanlarında taşıyabilir.  Bazı dişi hamam böcekleri ootecayı içlerinde de taşıyabilir.

Hamam böcekleri, böcek zararlılarının en kozmopolitleri arasındadır.  Gün boyunca çatlaklarda ve yarıklarda saklanarak ve geceleri yiyecek ve su aramak için ortaya çıkan, dünyanın dört bir yanındaki insan konutlarıyla ilişkilendirilirler.

Sokmamalarına veya ısırmamalarına rağmen, genellikle sağlıksız koşullarla ilişkilidirler ve vücutlarında çeşitli insan patojenleri taşıyabilirler.  Ölü hamam böceklerinin (ve onların dışkılarının) ayrışan kalıntıları, havayla taşınan ve hassas insanlarda solunum alerjilerine neden olan önemli bir ev "tozu” kaynağıdır. Hamam böceği istilası varsa çok dikkatli olmalısınız, dışkıları ve dökülen derileri parçaları nedeniyle çocuklarda artan alerji ve astım semptomlarıyla ilişkilendirilebilir.

Hamam böcekleri astım ve alerji semptomlarını şiddetlendirmenin yanı sıra, Salmonella ve E. coli dahil olmak üzere 33 bakteri türünü yayabilirler. Ancak hamam böceklerinin, özellikle böcek fizyolojisi ve toksikoloji çalışmaları için araştırma araçları olarak çok faydalı oldukları da kanıtlanmıştır. Genellikle "su böcekleri" olarak bilinen hamam böcekleri, çöpçü veya omnivorlardır.  En çok tropikal veya subtropikal iklimlerde bulunurlar, ancak aynı zamanda ılıman ve kuzey bölgelerinde de yaşarlar.  Bazı türler, genellikle zararlı olmamasına rağmen zararlı olarak kabul edilir bunun da sebebi konutlarla olan yakın ilişkileri, oysa vlerde yaygın olmalarının tek sebebi besin artıklarının fazla oluşundandır, aslında bu böcekler evlerde çöpçü görevi üstlenirler. Hamam böcekleri soğukkanlı böcekler oldukları için bir ay yemeksiz yaşayabilirler ama susuz sadece bir hafta yaşayabilirler.

Bir Hamam böceği Kafası Olmadan Hafta Boyunca Yaşayabilir.

Açık dolaşım sistemleri ve vücut bölümlerinin her birinde bulunan küçük deliklerden nefes almaları nedeniyle, nefes almak için ağız veya kafaya bağımlı değildirler.  Hamam böceği ölür tabii ama bunun sebebi ağzı yoksa su içemez ve susuzluktan ölür.

Bir Hamam böceği 40 Dakika Nefesini Tutabilir.

Hatta bu haşereler yarım saat su altında kalabilirler.  Su kaybını düzenlemeye yardımcı olmak için sık sık nefeslerini tutarlar.

Bir Saatte 5 km Koşabilirler.

Bu etkileyici bir atletik yetenek gibi görünse de, asıl anlamı mikropları ve bakterileri bir eve çok hızlı bir şekilde yayabilmeleridir.

Yenidoğan Alman Hamam böcekleri 36 Gün kadar Kısa Bir sürede Yetişkin Oluyor

Aslında, Alman hamam böceği hamam böceklerinin en yaygın olanıdır ve birçok insanda hastalık salgınları ve alerjik reaksiyonlarla ilişkilendirilmiştirler.

Bir Günlük Nimf Hamam böceği Neredeyse Ebeveynleri Kadar Hızlı Koşabilir.

Referans olarak, bu yavrular bir toz zerresi boyutundadır!  Yani, sadece hızlı değiller, aynı zamanda zor görünürler, bu da çeşitli hastalıkları bulaştırdığı bilinen bir haşere için tehlikeli bir kombinasyondur.

Amerikan Hamam böceği Biraya düşkündür.

Diğer zararlılara benzer şekilde, bu hamam böceği türü bazı alkollü içeceklere, özellikle de biraya karşı biraz daha düşkünüdür. Korkmayın alkolik değillerdir.  Büyük olasılıkla içecekte bulunan şerbetçi otu ve şekerden etkilenirler.

Hamam böcekleri Gerçekten İlkel Canlılardır.

Hamamböceklerinin 280 milyon yıldan daha önce Carboniferous döneminde ortaya çıktığına inanılıyor.

Dünya Çapında 4.000'den Fazla Farklı Hamam böceği Türü Var.

En yaygın tür,  Alman hamam böceğidir .  

Hamam böcekleri Bir Ay Yemeksiz Yaşayabilir.

Hamam böcekleri soğukkanlı böcekler oldukları için bu kadar uzun süre beslenmeden yaşayabilirler.  Bununla birlikte, susuz yalnızca bir hafta hayatta kalabilirler, bu nedenle genellikle bodrumlar ve banyolar gibi evin etrafındaki nemli veya yüksek nemli alanlarda bulunurlar.

Bu gerçekler, hamam böceklerinin dünyadaki en uyumlu canlılardan bazıları olduğunu kanıtlıyor ve bu da bir hamam böceği istilasını kontrol etmeyi ve ortadan kaldırmayı daha zor bir hale getiriyor.  Evinizdeki hamam böceklerinden kurtulmak için uzmanlardan destek almalı, özellikle mutfakta, kırıntıların ve çöplerin birikmesini önlemek için her gün temizlenmesi gereken yiyecekleri kapalı tutmanızı ve uygun şekilde saklamanızı öneririz.  Çöpler düzenli olarak atılmalı ve ve ağzı kapalı kaplarda saklanmalıdır.  Ayrıca nemli ve rutubetli alanların havalandırılıp kurulması gerekir.


Ahmet TAŞÇI


Kaynaklar: Ahmet TAŞÇI derleme

Hadley, Debbie. "Cockroaches, Order Blattodea." ThoughtCo, Aug. 26, 2020, thoughtco.com/cockroaches-order-blattodea-1968530

Fotoğraflar:

Cockroach Facts-The New York Times-The Pest Rangers-PestsScience-CNN-Shutterstock



Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05