Carabidae familyası - Yer böcekleri

  1. Anasayfa
  2. Carabidae familyası - Yer böcekleri

Carabidae familyası - Yer böcekleri

Bir kayayı veya kütüğü ters çevirin ve karanlık, parlak böceklerin korunmak için koştuğunu göreceksiniz bu böcekler yer böcekler Carabidler dir . Bu çeşitli avcı grubu, en önemli böcekler arasındadır . Gündüz gizlenmiş olsalar da, Carabidler geceleri en kötü bahçe zararlılarımızdan salyangoz , sümüklü böcek ve bazı türleri avlar ve onlarla beslenirler. Bu böcekler sayesinde bahçeniz özel koruma altında gibi düşünebilirsiniz.

Açıklama

Yer böceklerini tanımanın en iyi yolu, bazılarını yakından gözlemlemektir. Çoğu gececi olduğu için, onları genellikle gün boyunca taş, kütük yada tahtaların altında saklanırken bulabilirsiniz. 

Çoğu böceklerin siyah ve parlaktır, ancak bazıları metalik renkler gösterir. Pek çok 'de elytra yivlidir. Yer böceğinin arka bacaklarına bakın ve ilk bacak bölümlerinin (kalçaların) ilk karın bölümü boyunca geriye doğru uzandığını görebilirisniz. Yer böceğinin antenleri gözleri ve çeneleri arasından iplik benzeri şekilde çıkar.

Beslenme

Hemen hemen tüm kara böcekleri diğer omurgasızları avlar. Bazı carabidler özel avcılardır ve yalnızca bir tür avla beslenirler. Bu familyanın birkaç türü bitkiler veya tohumlar ile beslenir ve diğerleri tamamen omnivordur.

Yaşam döngüsü

Tüm böcekler gibi, Carabidler de dört gelişme aşamasıyla tam bir başkalaşım geçirir: yumurta, larva, pupa ve yetişkin. Çoğu türde yumurtadan üremeye ulaşmaya kadar tüm döngü tam bir yıl sürer.

Yer böcekleri genellikle yumurtalarını toprak yüzeyine bırakır veya yumurtalarını toprakla kaplar. Genel olarak, yumurtaların çatlaması bir hafta kadar sürer. Larvalar pupa aşamasına gelmeden önce 2-4 evreden geçer.

İlkbaharda üreyen bu böcekler tipik olarak yetişkinken kışa girer . Yaz aylarında üreyen carabidler, larva olarak kışı geçirme eğilimindedir, daha sonra ilkbaharda yetişkin hale gelerek gelişimini tamamlar.

Özel Uyarlamalar ve Savunmalar

Birçok yer böceği, saldırganları savuşturmak için kimyasal savunma sistemleri kullanır. Sıkıştırıldıklarında veya tehdit edildiklerinde, keskin kokular üretmek için karın bezlerini kullanırlar. Bombardıman böcekleri gibi bazıları, temas halinde yakıcı bir kimyasal bileşen fışkırtabilir. Bu kimyasal yüz bölgesi ve hassas bölgelerde tahrişe ve yanmaya sebep olur. Bu gibi durumlarda kimyasala maruz kalan bölge ovuşturmadan bol su ile yıkanmalıdır.

Dağılım

Yer böcekleri, yeryüzündeki hemen hemen her karasal habitatta yaşar. Dünya çapında Carabidae familyasından yaklaşık 40.000 tür tanımlanmış ve adlandırılmıştır. 


Ahmet TAŞÇI

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05