Bulunan Yavru Kuş Nasıl Beslenir !

  1. Anasayfa
  2. Bulunan Yavru Kuş Nasıl Beslenir !

Bulunan Yavru Kuş Nasıl Beslenir !

Bir noktada, dışarıda vakit geçiren neredeyse herkes, iyi uçamayan ve kaybolmuş veya terk edilmiş görünen bir yavru kuş bulur. İlk isteğiniz genç kuşa yardım etmek olabilir, ancak çoğu durumda genç kuşun yardıma ihtiyacı yoktur. Aslında, müdahale etmek çoğu zaman durumu daha da kötüleştirir. İşlem yapıp yapmayacağınızı şu şekilde belirleyebilirsiniz: Yapılması gereken ilk şey, yavru kuşun yuvadan ayrıldığı mı yoksa yavru kuşun düştüğü mu olduğunu anlamaktır. İnsanların bulduğu yavru kuşların çoğu yavru kuşlardır. Bunlar yuvayı yeni terk etmiş ve henüz uçamayan, ancak yine de ebeveynlerinin bakımı altında olan ve yardımımıza ihtiyaç duymayan genç kuşlardır. Yavru kuş tüylüdür ve parmağınızı veya bir dalı sıkıca kavrayabilen ayak parmakları ile zıplayabilir veya uçabilir. Yavrular yuvalarını terk ettiklerinde nadiren geri dönerler, bu nedenle yuvayı görseniz bile kuşu geri yerleştirmek iyi bir fikir değildir - hemen dışarı zıplayacaktır. 

Ebeveynler farklı yönlere dağılmış dört ya da beş gence gidiyor olabilir, ancak bulduğunuz yavruya bakmak için geri dönecekler. Ebeveynlerin yavru kuşa bakmak için geri döndüğünden emin olmak için uzaktan izleyebilirsiniz.

Yavru Bir Kuş Bulduğunuzda

Yardıma ihtiyacı olan bir yavru kuş bulursanız, en iyi bakımı almasını sağlayacak birkaç adım vardır.

Kuşa bakın . Kuşa dokunmadan veya onu herhangi bir şekilde zorlamadan önce, kendine bakıp bakamayacağını veya ebeveyn kuşların ona bakıp bakmadığını kontrol edin. Çoğu zaman bir insan yavru bir kuşu gördüğünde, yavrularını beslemeye ve korumaya hazır ve istekli olan yakındaki ebeveynleri göremezler. Ebeveyn kuşların bebeklerine dönmesi yarım saat veya daha uzun sürebilir, bu nedenle sabır çok önemlidir.

Mümkün olduğunca az müdahale edin . Yavrular söz konusu olduğunda, kuşu doğrudan güneşten uzak, korunaklı yakın bir yere taşımak, ona yardım eli uzatmak için en iyi seçimdir. Daha genç kuşlar daha fazla yardıma ihtiyaç duyabilir, ancak kuşlara en az şekilde müdahale etmek her zaman en iyisidir.

Kuşu yuvaya geri götür . Yavru bir kuş için en iyi yer kendi yuvasındadır. Yumurtadan çıkan yavru yuvadan çıkamayacak kadar küçükse, yavaşça alın ve yuvasına geri yerleştirin. Yuvayı bulamıyorsanız veya ulaşılamıyorsa veya tahrip edilmişse, küçük bir sepeti küçük bir sepeti mendil veya çim kırpıntılarıyla doldurun ve ağacın yuvaya mümkün olduğunca yakınına yerleştirin. Sepetin sağlam olduğundan emin olun (gerekirse ağaca asın), böylece yavru kuş düşmesin. Ebeveyn kuşlar, bebeklerini duyacak ve kolayca bulacaklar ve çoğu kuşun koku alma duyusu zayıf olduğundan, dokunulduğu için onu terk etmeyeceklerdir. Dikkatli yetişkinlerin bebeklerine yeniden yaklaşmaları bir saat veya daha uzun sürebilir, ancak sonunda gençle ilgilenmeye devam edecekler.

Kuşu güvende tutun . Kuş hasarlı bir yuvadan, yırtıcı hayvanlardan veya diğer güvenli olmayan koşullardan yakın bir tehlike altındaysa veya gözle görülür şekilde yaralanmış veya hasta ise , acil yardıma ihtiyacı olacaktır. Kuşu, kağıt mendiller, kağıt havlular veya benzeri malzemelerle kaplı küçük bir kutuya yavaşça yerleştirin ve kutunun üstünü gazete veya havluyla gevşek bir şekilde örtün. Gerekirse, dış ortam koşulları iyileşene veya bir yaban hayatı rehabilitatörü kuşu uygun bakıma alana kadar, kuşu sessiz ve güvenli bir yerde saklayın.

Yavru Kuşları Bulduğunuzda Yapmanız Gereken İpuçları

Yavru kuşlara onları bulduğunuzda en iyi hayatta kalma şansı vermek için:

Kuşları olabildiğince az zorlayın . Aşırı kullanımdan, yüksek seslerden veya alışılmadık koşullardan kaçının ve ebeveyn kuşların geri dönme ihtimaline karşı onları bulundukları yerlere yakın tutun. Çocukları ve evcil hayvanları genç kuşlardan uzak tutun.

Genç kuşlarla çalışırken daima eldiven giyin . Yavru kuşlar bile insanlara bulaşabilecek akarlar, bitler, keneler , bakteriler ve diğer hoş olmayan parazitleri taşıyabilir. Bir kuşa dokunduktan sonra ellerinizi sabun ve ılık suyla iyice yıkayın.

Yavru kuşlara yiyecek veya su vermeyin . Bu, yavru kuşlara yardım etmek için mantığa aykırı görünse de, genç kuşların mutfak artıkları , kuş yemi veya diğer yiyeceklerle karşılanamayan kesin beslenme ihtiyaçları vardır . Genç kuşların proteinin doğru şekilde gelişmesi için canlı böceklere ihtiyacı vardır ve ebeveynleri bu ihtiyacı karşılamak için her saat 3-4 kez onları besler. Uygun olmayan yiyecekler sunmak genç bir kuşun boğulmasına veya yetersiz beslenmesine neden olabilir. Bunun yerine, ebeveyn kuşların veya bir yaban hayatı rehabilitasyon uzmanının yavru kuşu uygun bir diyetle beslemesini bekleyin.

Genç bir kuş bulmak, çoğu kuşçu için şefkat ve yardımseverliği tetikler, ancak genellikle yavru bir kuşa verebileceğiniz en iyi yardım, onu yalnız bırakmak veya kesinlikle gerekliyse, yalnızca küçük şekillerde müdahale etmektir. Yavru ölüm oranı genç kuşlar için yüksektir ve en güçlü, en sağlıklı civcivler, ne kadar sevimli ve çaresiz görünürlerse görünsünler insan yardımı olmadan bile hayatta kalacaktır.

Bu Yavru Kuşu Beslemem Gerekiyor mu?

Yavru kuşların çok zorlu beslenme ihtiyaçları vardır. Yaşlarına ve türlerine bağlı olarak yavru kuşlar, sağlıklı büyümeyi sağlamak için yeterli protein için böcekler açısından zengin bir diyet tüketerek günde 12 ila 14 saat boyunca her 10 ila 20 dakikada bir yiyebilirler.

Beslenme Gerekirse

Beslenmesi gereken bir yavru kuş bulursanız, ancak bir kuş veya yaban hayatı rehabilitasyon uzmanıyla iletişim kuramıyorsanız, doğal diyetine benzer beslenmeyi sağlayacak bir yavru kuşu neyle besleyeceğinizi bilmek önemlidir. Her yabani kuşun farklı bir diyeti olsa da , gerektiğinde çeşitli yiyecek türleri acil rasyon görevi görebilir. Aynı zamanda, yavru kuşların yetişkin kuşlardan çok farklı beslenme ihtiyaçları olduğunu ve normalde arka bahçenizdeki kuşlara besleyeceğiniz yiyeceklerin yavru kuşlara uygun olmadığını anlamak önemlidir.

Yavru kuşlar için iyi yiyecekler

  • Nemli köpek maması
  • Çiğ karaciğer (baharatsız)
  • Haşlanmış yumurta
  • Köpek bisküvileri (ıslatılmış)
  • Köpek veya kedi maması (nemlendirilmiş)

Yavru sonrası yarı erişkin

  • Su
  • Ekmek veya ekmek ürünleri
  • Bütün kuş yemi
  • Süt
  • Pet kuş yemi
  • Solucanlar
  • Mutfak artıkları

Yavru Yabani Kuşları Beslemek İçin İpuçları

Yavru bir kuşu beslemeniz gerekiyorsa, unutmayın:

Boğulmaya veya boğulmaya neden olabilecek suyla damlamayan, süngerimsi dokusu olan yiyecekler sunun. Yavru bir kuşa verilmeden önce tüm kuru yiyecekler yumuşatılmalıdır.

Yiyecekler yalnızca oda sıcaklığında sunulmalı, asla ısıtılmamalı veya ısıtılmamalı ve ayrıca asla soğutulmamalı veya soğutulmamalıdır.

Yiyecek parçalarını küçük ve kuşun boyutuyla orantılı tutun; çok küçük kuşların çok küçük ısırıklara ihtiyacı vardır. Kuşun büyüklüğüne uyacak şekilde yiyecekleri uygun şekilde kesin veya ezin.

Kuşu beslerken, ek stres veya yaralanma riskini en aza indirmek için mümkün olduğunca az tutun. Asla kuşu fazla yemeye zorlamayın.


Ahmet TAŞÇI


Fotoğraflar:National Geographic-Perth Vet Emergency-Pasadena Star-News-Paul Maguire-Radio.com-WTOP

Kaynak ve yazı: Melissa Mayntz



Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05