Biraz dikkat etmelisiniz - Yağ Böcekleri

  1. Anasayfa
  2. Biraz dikkat etmelisiniz - Yağ Böcekleri

Biraz dikkat etmelisiniz - Yağ Böcekleri

Yağ Böcekleri Meloidae ailesine aittir.

Dünya çapında bilinen yaklaşık 2.500 türü bulunur.

Bu böcekler rahatsız edildiklerinde deri üzerinde kabarmaya ve ağrılı şişmeye neden olan zehirli bir kimyasal olan cantharidin salgıladıkları için "kabarcık böcekleri" olarak da bilinirler.

Cantharidin tıbbi olarak siğilleri yok etmek için kullanılır ve bu amaçla Mylabris ve Lytta cinslerinden, özellikle Lytta vesicatoria, dan elde edilir.

Kabarcık böcekleri 'hipermetamorfiktir' - farklı larva evrelerinin iki veya daha fazla farklı larva formunu temsil ettiği bir tür tam metamorfoz geçirir. Kabarcık böcekleri, ilki tipik olarak bir triungulin( bir larva dönemi) olan, her ayağında üç pençe benzeri yapı bulunan ilk evre birkaç larva aşamasından geçer.

Larvalar böcekçildir (esas olarak böceklerden ve benzer küçük yaratıklardan oluşan bir diyetle etoburdur), çoğunlukla arılara saldırır, ancak birkaçı çekirge yumurtalarıyla da beslenir.

Bazen parazitoitler olarak kabul edilse de, genel olarak, Meloid larvalarının, olgunlaşmamış konukçuyu tohumları ile birlikte tükettiği ve çoğu zaman yalnızca tohumla hayatta kalabildiği görülmektedir. Yetişkinler bazen, Amaranthaceae (bitkiler veya alt çalı türleri), Compositae (çiçekli bitkiler ailesi), Leguminosae (çiçekli bitkiler ailesi) ve Solanaceae türleri ile beslenir.(çiçekli bitkiler ailesi, birçok yenilebilir, diğerleri zehirlidir).


Ahmet TAŞÇI


Fotoğraflar: Muhammed YILDIRIM - Musa GEÇİT

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05