Avcılar, parazitler ve parazitoitler

  1. Anasayfa
  2. Avcılar, parazitler ve parazitoitler

Avcılar, parazitler ve parazitoitler

Birçok hayvan, diğer hayvanları yiyecek olarak kullanan yırtıcı, parazit veya parazitoittir.  Avlarını yakalamak veya beslemek için çok çeşitli av stratejileri ve davranışları geliştirmişlerdir.  Omurgasız yırtıcılar, parazitler ve parazitoitler birçok hayvan popülasyonunun kontrol altında tutulmasında önemli rol oynamaktadır. Bu canlılar farklı birçok türden oluşmaktadır.

Yırtıcı nedir?

Bir avcı, bir başkasını (av) yakalayan ve yiyen bir organizmadır.  Bu eyleme predasyon denir.

Genel olarak, yırtıcılar aşağıdaki özellikleri taşımaktadır:

  • * Genellikle avlarından daha büyüktürler veya karıncalar gibi çok sayıda hareket ederek saldırır ve avlarını bu şekilde yakalarlar.
  • * Çoğunun belirli bir avı yoktur ve bazı durumlarda çok sayıda tükettikleri çok çeşitli hayvanlarla beslenirler.  Örneğin hanım böcekleri günde birkaç yüz yaprak biti yiyebilir.
  • * Bazıları spesifiktir, belirli bir av grubunu hedef alır.  Örneğin.  tüy bacaklı suikastçı böceklerin sadece karıncalarla beslendiği bilinmektedir.
  • * Kurbanın ölümü genellikle yakalandıktan hemen sonra olur. ( Tuzakçı veya zehirlendikten sonra).
  • * Yetişkinler veya gençler yırtıcı olabilir.  Bazı durumlarda gençler yırtıcıdır, ancak yetişkinler değildir.  Sialidae veya Corydalidae familyasından olan türler pek yırtıcı değildir, ancak suda yaşayan larvaları şiddetli yırtıcılardır.

Hangi omurgasızlar yırtıcıdır?

Böceklerde predasyon yaygındır.  Mantidler, yusufçuklar ve kız böcekleri, dantel kanatlılar, akrepler gibi grupların yetişkin ve gençleri tamamen yırtıcıdır.  Bitki ile beslenen türlerin egemen olduğu bir grup olan bazı güveler bile, açgözlü yırtıcı larvalara sahiptir.

Ayrıca yırtıcı olan birçok böcek olmayan omurgasız vardır.  Ana grup, uzman avcılar olan örümceklerdir.  Örümcekler, muazzam çeşitlilikteki habitatlardan yararlanır ve herhangi bir hayvan grubunun en sofistike yakalama ve avlanma tekniklerinden bazılarını geliştirmişlerdir.  Diğer yırtıcı omurgasızlar arasında akrepler, kırkayaklar, yırtıcı akarlar, yırtıcı salyangozlar ve sümüklü böcekler, nematodlar ve planaryan solucanlar yer almaktadır.

Omurgasız yırtıcılar neyle beslenir?

Omurgasız yırtıcılar genellikle diğer omurgasızlarla beslenir, ancak bazı büyük örümcekler ve kırkayaklar söz konusu olduğunda bazıları balık, kurbağa, küçük memeliler ve kuşlarla beslenir.  Genellikle yırtıcılar kendilerini beslemek için öldürür, ancak bazı durumlarda yavrularını beslemek için.  Yaban arıları ve karıncalar yetişkin olduklarında öncelikle bitki sıvılarıyla beslenirler ancak yavruları katı gıdalara ihtiyaç duyar.  Yetişkinler avı yakalar ve yavrularına taşırlar.

Omurgasız yırtıcılar genellikle avlarını hâlâ hayattayken yerler.  Bunu ya ağız parçalarını kullanarak ve çiğneyerek ya da vücudu delerek, bir hortum benzeri organla kurbanlarının iç sıvılarını emerek yaparlar.  İkincisi, avı önce felç eder ve dokusunu sıvılaştırmak için bir tükürük salgısı kokteyli enjekte ederler ve bu sayede sıvılaşmış iç organları sıvı halde içerebilirler.

Omurgasızlar avlarını nasıl yakalar?

Omurgasız yırtıcıların avlarını yakalama yöntemleri inanılmaz derecede çeşitlidir ve bazı durumlarda çok karmaşıktır.

Omurgasız yırtıcılar ya pasif ya da aktiftir:

  • * Pasif avcılar oturmaya ve avın yaklaşmasını beklemeye meyillidirler.  Mantidler, avlarının güçlü ön ayaklarının kavrayışına girmesi için uzun süreler boyunca hareket etmeden hazır beklerler.
  • * Aktif avcılar, avlarını arayan veya avlayanlardır.  Yusufçuklar ve Katil sinekler, avlarını havada yakalamak için hız ve çevikliklerini kullanırken, bazı örümcekler uçarken avlarının üzerine ağ atarak yakalayabilirler.

Parazit nedir?

Parazit, başka bir organizmanın - konakçının - içinde yaşayan bir organizmadır.

Genel olarak, parazitler aşağıdaki özellikleri paylaşır:

* Parazitler genellikle konaklarından daha küçüktür.

* Parazitler hem omurgasız hem de omurgalı konakları kullanır.

* Yetişkin parazitler konakta (örneğin bitler), bazıları konakta (örneğin tenyalar) yaşayabilir veya ara sıra bir konakta (örneğin sivrisinekler) beslenebilir.

* Parazitler genellikle konakçıyı öldürmezler ancak patojenleri yayarak dolaylı olarak konakçıya zarar verebilirler.  Bu, konağın davranışını, metabolizmasını veya üreme aktivitesini etkileyebilir ve hatta kendi çıkarları gibi hareket etmelerini sağlayabilir.

* Pek çok parazitin konaklarına tutturmak için kancaları, pençeleri veya emici organları vardır.

* Genellikle parazitlerin beslenmek için ya bir emici (örn. sülükler) ya da delici ve emici tipte ağız parçaları (örn. Keneler) vardır.

* Hem yetişkinler hem de gençler parazit olabilir.  Bazı durumlarda gençler parazittir, ancak yetişkin değildir.

Hangi omurgasızlar parazittir?

Birçok omurgasız grubunun parazit üyeleri vardır.  İyi bilinen bazı parazitler pireler, keneler, parazitik akarlar, sülükler, solucanlar (örn. yuvarlak solucanlar) ve bazı parazitik sineklerdir (örn. sivrisinekler).  Stylopidae türleri, eşek arısı, arı ve böceklerin parazitleridir.  Dişi larva benzeridir ve tüm yaşam döngüsünü konakçı içinde geçirir.  Kanatlı, özgür yaşayan erkekler, dişileri koku yoluyla bulur ve dişinin konakçıdan çıkıntı yapan küçük kısmıyla çiftleşir.

Parazitoit nedir?

Bir parazitoid, başka bir organizmanın (konakçı) üzerinde veya içinde gelişen ve sonunda onu öldüren genç bir organizmadır.  Parazitoidler hem avcıların hem de parazitlerin özelliklerine sahiptir.

Genel olarak parazitoitler aşağıdaki özellikleri paylaşır:

* Parazitoidler genellikle seçtikleri konakçıdan daha küçüktür.

* Parazitoidler çok seçicidir ve yalnızca bir veya birkaç yakından ilişkili türün belirli bir yaşam evresine bulunur ve saldırırlar (örn: Pentatomidae türleri yumurta evresinde).

* Yetişkin parazitoitler genellikle nektarlarla beslenir ya da yırtıcılardır.

* Konağı bulma ve kullanmada sadece dişi parazitoitler yer alır.

* Genellikle ev sahibi, yavrular tamamen büyüyene ve yetişkin olmaya hazır olana kadar ölmez.

* Parazitoidler bazen parazitoit tamamen gelişene kadar larva konaklarının (örneğin tırtıllar) gelişmesini engelleyebilir.

Hangi omurgasızlar parazitoittir?

Parazitoidler arasında eşek arısı türleri, sinekler (örn. tachinid sinekleri), böcekler ve solucanlar (örn. gordian solucanları) yer alır.

Parazitoidler neyi hedefler?

Parazitoidler, diğer omurgasızları hedef alır, ancak birkaçının (örneğin bir rove böceği türü) yılan yumurtalarını enfekte ettiği bilinmektedir.  Parazitoidler genellikle belirli grupları hedef alır, örneğin örümcek yaban arıları örümcekleri enfekte eder ve guguk eşek arısı diğer yaban arılarını enfekte eder.  Hatta bazıları, halihazırda virüs bulaşmış olan ana kontrol merkezlerini hedeflemede uzmanlaşmıştır.

Parazitoidler konakçılarına nasıl bulaşır?

Parazitoidler, aşağıdaki üç yöntemden birini kullanarak konakçılarına bulaşır:

1. Yumurtalar, ev sahibi yumurtaların ve gençlerin içine, üzerine veya yakınına bırakılır.

2. Ev sahibi tarafından ziyaret edilen bitki türlerinin üzerine bulunan yumurtalar bu canlıya takılabilir ya da tutunabilir.

3. Yumurtalar, sokulmuş ve felç olmuş yetişkin konakçıların içine, üzerine veya yakınına bırakılır.

Parazitoid larvalar, vücut sıvıları veya konağın iç organları (genellikle önce hayati olmayan kısımlar) ile beslenerek yumurtadan çıkar ve büyür.  Konak, sıvı emildiğinde veya iç organları işlevini yitirdiğinde ölür.

Avcılar, parazitler ve parazitoitler çevre için neden önemlidir?

* Yırtıcı hayvanlar ve parazitoitler, büyük bitki yiyen böcek popülasyonlarını kontrol altında tutmada son derece önemlidir.  Araştırmalar, böceklerin saldırısına yanıt olarak, bazı bitkilerin kimyasallar salarak avcıları ve parazitoitleri aktif olarak çektiğini göstermiştir.

* Yırtıcı hayvanlar ve parazitoitler, haşere türlerinin popülasyonlarını kontrol eder.  Birçok yırtıcı ve parazitoit türü, ekonomik açıdan önemli mahsullerin zararlılarını kontrol etmek için laboratuvarlar tarafından yetiştirilmektedir.

* Parazitler, hastalıkları yayarak haşere hayvan popülasyonlarını kontrol edebilir.  Örneğin, Avustralya'da sivrisinek ve pire gibi parazitler, Avrupa tavşan sayılarını azaltmada başarılı olan miksomytoz ve kalisivirüsün yayılmasına yardımcı olmuştur.

* Yırtıcı hayvanlar, parazitler ve parazitoitler, ölü hayvanlara ve dışkılara ayrışma bölgesine katkıda bulunarak besin geri dönüşüme katkı sağlar.


Ahmet TAŞÇI


Kaynaklar: 


Feener Jr. DH 1997. Parazitoidler olarak Diptera. Entomolojinin Yıllık İncelemesi. 42: 73-97.

Gullan, PJ ve Cranston, PS 2004. Bölüm 12 s. 324-351, Böcekler: entomolojinin ana hatları . Blackwell Yayını.

Lemckert, F. 2000. Bir yusufçuk perisi, Herpetofauna (Sidney) 30(1): 50 tarafından yetişkin bir kurbağa yavrusu ( Uperoleia laevigata ) üzerinde bir predasyon gözlemi .

Yeni, TR 1991. Avcı böcekler . UNSW Press, Sidney.

Thompson W M. 1996. Otçul Böceklerin Bitkileri ve Parazitoidleri: Karşılıklı Yararlı Bir İlişki.

Walter DE ve Proctor HC 1999. Akarlar: Ekoloji, evrim ve davranış. UNSW Press, Sidney.

Fotoğraflar: Nematomorpha- At kılı solucanı - Ayten Gül Alıngan Akar yumurtalı çekirge : Şerif Arslan Kene: Kadir Yanar

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05