10.000 deve yok edilecek

  1. Anasayfa
  2. 10.000 deve yok edilecek

10.000 deve yok edilecek

10.000 deve öldürülecek ! Peki neden ?



Develer Avusturalya'nın yerli türü değildirler. Peki orada ne işleri var ?


Develer ülkeye, 19'uncu yüzyılın ortalarında kaşiflerin çölü geçebilmesi için getirildi.

Şimdi, Avustralya çöllerinde bir milyondan fazla sahipsiz devenin olduğu belirtiliyor.

Bu da ülkede her 20 kişiye bir devenin düşmesi anlamına geliyor. Yetkililer, önlem alınmazsa, deve nüfusunun önümüzdeki 10 yıl içinde iki katına çıkacağına dikkat çekiyor.

Avustralya Hükümeti, sorunun çözümü için 16 milyon dolar bütçe ayırdığını açıkladı. Hükümet, develerin helikopterlerden ya da yaya olarak bölgede görevlendirilecek kişiler tarafından vurulabileceğini söylüyor. BBC haberine göre .


Evet develer o toprakların yerli türü olmadığından bazı sorunlara sebep olmaktadır.

Deve, devegiller familyasının Camelus cinsini oluşturan iki evcil hayvan türünün ortak adı. Develer yük çeki ve binek hayvanı olarak kullanıldığı gibi, yünü, sütü, derisi ve eti için de beslenir. Yalnızca evcil türleriyle tanınan bu hayvanların yabanıl atalarından bu yana pek az değişikliğe uğradığı sanılmaktadır.

Çöl ve kurak alanlarda iyi bir seyahat ve taşıma hayvanı olarak kullanılmakta olan develer yüz yılardır insanlara hizmet etmektedir . Develer kurak arazilerde su ihtiyacına fazla önem göstermezler , çünkü develerin anatomik yapılarına göre vücutlarında su saklama kapasitesine sahip canlılardır, bu sebeple develer hayatlarını kurak ve çöllerde rahatlıkla sürdürebilmektedir.


Develer genel olarak sert dikenlerle beslenirler ağızlarının büyük ve kalın olması sebebiyle acı çekmez ağızları kanamaz. Kuru otlarla da beslenir.Bazı yaş otları da yer ve bu yaş otların %80'ini su oluşturur. Develer hörgüçlerinde su depolayabilirler ve günlerce susuz kalabilen mucizevi canlılardır.


Bilindiği üzere Avusturalya sıcak ve büyük kurak alanlara sahip bir Çoğrafya'ya sahip bir ülkedir. Uzun yıllar bu canlılar bu kurak alanlara yayıldı ve çoğaldılar , şimdi ise bir tehdit oluşturmaktalar.


Peki şimdi ne olacak ?


Her ülke kendi korumak zorunda. Bu canlıların suçu peki ?


Bu canlıların hiç bir suçu yok , her canlı gibi nesillerinin devamı develer için de bir haktır.


İnsanın büyük hatalarından biri de işte bu olay. Keşif ve seyahat tabi ki gerekli ,ancak bazı konulara dikkat etmezseniz işte bu günkü tablo ve olay karşımıza çıkmaktadır.

İnsanların hataları sonucunda bunu başka bir canlı çekecek.

Aslında dünyanın bir çok yerinde bu tarz da olaylarla karşılaşmak mümkün.

Mesela Amerika da Egzotik ticareti ile gelen bir çok yayılmış tür var ve bunlardan en önemlisi ve tehlikesi Piton yılanları ve balıklardır. Milyonlarca dolar bu canlılarla mücadele için harcanmaktadır. Ülkemizde de aynı sorunlar yaşanmaktadır. Mesela kırmızı yanaklı kaplumbağa . Bu canlı ülkemize akvaryum hobicileri tarafından getirildi. Kimi kaçtı kimi salındı. Yine başka bir tür Papağanlar . Bu türlerin hepsi başta hoş ve güzel karşılandı ama zaman ilerledikçe bazı sorunlar ortaya çıktı ve çıkmaya da devam etmekte.


Şimdi bu yazdan ne anlayacağız ?


Her canlı kendi doğasında güzeldir.

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05