İçeriğe geç
Türkiye Yaban Hayatı

Palaestina expolita O.P.Cambridge, 1872

Palaestina expolita O.P.Cambridge, 1872


Palaestina expolita, örümcekler takımının (Araneae) Zodariidae ailesine bağlı Palaestina cinsinde yer alan bir örümcek türüdür. Doğu Akdeniz ve Orta Doğu bölgesinde bilinen, parlak gövdeli küçük bir türdür. Tür adı da bu parlak, cilalı görünüşe gönderme yapar. Kurak, açık ve taşlık alanlarda yer yüzeyinde dolaşarak yaşar.

Zodariidae ailesi, dünya genelinde binden fazla tür içeren ve çoğunlukla sıcak bölgelerde yaşayan bir örümcek ailesidir. Bu ailenin üyeleri ağ örmez; yer yüzeyinde, taş altlarında ve kurak, açık alanlarda dolaşarak avlanır. Pek çok türü karıncalarla beslenmede uzmanlaşmıştır: karıncaları hızlıca ısırıp zehirledikten sonra geri çekilir, av hareketsizleşince geri dönerek onu yer. Bazı türler karıncaları taklit eden görünüş ve davranışlarıyla da dikkat çeker.

Aile üyeleri genellikle küçük ya da orta boylu, parlak ve az kıllı gövdeli örümceklerdir; gündüzleri çoğunlukla taş altlarına ya da kendi ördükleri ipek hücrelere saklanır, geceleri veya alacakaranlıkta etkin olurlar. İnsanlar için herhangi bir tehlike oluşturmazlar. Doğada karınca popülasyonlarını etkileyen yırtıcılar olarak toprak ekosistemlerinde önemli bir rol üstlenirler.

Zodariidae türlerinin tanınmasında gözlerin dizilişi, bacaklardaki dikenler ve özellikle erkek pedipalpleri ile dişi üreme organının yapısı belirleyici özelliklerdir. Dişiler yumurtalarını ipekten yapılmış küçük kozalar içinde saklar ve çoğu zaman bunları taş altlarındaki sığınaklarında korur. Yavrular birkaç kez deri değiştirerek büyür ve genellikle bir yıl içinde erginleşir. Akdeniz havzası ve Orta Doğu, bu ailenin pek çok cinsi ve türü bakımından özellikle zengin bir bölgedir; bölgedeki türlerin önemli bir kısmı ancak son on yıllarda yapılan ayrıntılı araştırmalarla tanımlanmıştır.

Yorumlar

Yorumları görüntüle

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap