Geodia tuberosa Schmidt, 1862
Geodia tuberosa Schmidt, 1862
Geodia tuberosa, Geodiidae familyasına ait bir deniz süngeridir. Akdeniz'den tanımlanmış olan bu tür, adından da anlaşılacağı gibi yumru benzeri, düzensiz şişkin bir gövde yapısına sahiptir. Kayalık zeminlerde, sığdan orta derinliklere kadar uzanan sularda bulunur.
Geodia cinsinin üyeleri, yüzeylerinde sterraster adı verilen küçük, küre biçimli silis iğnelerinden oluşan sert bir kabuk (korteks) taşır. Bu kabuk, süngerin dış yüzeyine kumlu ve sert bir doku verir. Gövde genellikle iri, yumru, top ya da yastık biçimlidir; su giriş delikleri ve çıkış açıklıkları çoğunlukla yüzeyin belirli bölgelerinde toplanmıştır. Cins dünya genelinde yüzden fazla tür içerir ve hem sığ sularda hem de derin denizlerde temsil edilir.
Bu tür, Tetractinellida takımında yer alır. Bu takımın üyeleri silisten yapılmış iskelet iğnelerinin (spikül) dört kollu, çapa ya da çatal biçimli büyük iğneler (triaen) içermesiyle tanınır. Bu iğneler genellikle gövdenin merkezinden yüzeye doğru ışınsal biçimde dizilir ve süngere sert, dayanıklı bir yapı kazandırır. Türlerin kesin ayrımı çoğunlukla ancak mikroskop altında iğne tiplerinin ve boyutlarının incelenmesiyle yapılabilir.
Süngerler (Porifera) gerçek doku ve organları bulunmayan, en basit yapılı çok hücreli hayvanlardır. Vücutları, suyu küçük gözeneklerden içeri alıp daha büyük açıklıklardan (oskül) dışarı veren bir kanal sistemiyle örülüdür. Bu kanallardaki kamçılı yaka hücreleri suyu sürekli hareket ettirir; sudaki bakteriler, tek hücreli algler ve ince organik parçacıklar bu hücrelerce süzülerek besin olarak kullanılır. Böylece süngerler bulundukları ortamda suyun temizlenmesine katkı sağlayan önemli süzücü canlılardır.
Bu cinsin üyeleri yavaş büyüyen ve uzun yaşayan süngerlerdir. Gövdeleri üzerinde ve içinde birçok küçük omurgasız barınır. Türlerin birbirinden ayrımı dış görünüşten çok iğne tiplerine dayandığından, arazide kesin tanı genellikle mümkün değildir.
Bu süngere ilişkin özel bir koruma statüsü bilinmemektedir. Süngerler insanlar için tehlikeli değildir; ancak bazı türlerin dokusundaki ince iğneler ve kimyasal maddeler çıplak elle tutulduğunda deride hafif tahriş yapabilir. Bu nedenle dalışlarda süngerlere dokunmamak hem kişinin hem de canlının sağlığı açısından en doğru davranıştır.
Üye Fotoğrafları
Bu tür için henüz üye fotoğrafı eklenmemiş.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın. Yorumları görüntüle
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap