Chone duneri Malmgren, 1867
Chone duneri Malmgren, 1867
Chone duneri, halkalı solucanlar (Annelida) şubesinin çok kıllılar (Polychaeta) sınıfına, Sabellida takımına ve Sabellidae familyasına ait bir deniz solucanı türüdür. Chone cinsinin üyeleri küçük ve ince yapılı, genellikle yumuşak zeminlerde yaşayan sabellidlerdir. Solungaç tacının dokunaçları tabana yakın kısımda bir zarla birbirine bağlıdır ve tacın huni gibi görünmesine yol açar.
Sabellidae üyeleri, başın önünde taç biçiminde açılan ve dallanmış dokunaçlardan (radiyollerden) oluşan solungaç tacıyla tanınır. Bu taç hem solunumda hem de beslenmede görev yapar: dokunaçlar üzerindeki kirpikler su akıntısı oluşturur, sudaki askıda organik parçacıklar, planktonik canlılar ve detritus yakalanarak ağza taşınır. Hayvan tehlike sezdiğinde tacını hızla tüpünün içine çeker; bu nedenle grup genel olarak “yelpaze solucanları” ya da “tüy tozu solucanları” olarak bilinir.
Bu tür birkaç santimetreyi geçmeyen boyutlarıyla, ince ve uzun gövdesiyle dikkat çeker. Kumlu ve çamurlu zeminlerde dik konumda gömülü tüpler içinde yaşar; yalnızca solungaç tacı zeminin üzerine çıkar.
Bu ailedeki türler, mukus ile birbirine yapıştırdıkları kum, çamur ve ince tortu taneciklerinden esnek bir tüp yapar ve ömürlerini büyük ölçüde bu tüpün içinde geçirir. Tüpler yumuşak zeminlere gömülü olabildiği gibi kaya, kabuk ve deniz çayırı gibi sert yüzeylere de tutturulabilir. Üreme genellikle eşeylidir; yumurta ve spermler suya bırakılır ya da bazı küçük türlerde yavrular tüpün içinde korunur. Larvalar kısa bir planktonik dönemin ardından zemine yerleşir. Süspansiyonla beslenen bu solucanlar suyun süzülmesine katkıda bulunur, bentik besin ağında balıklar ve diğer omurgasızlar için önemli bir besin kaynağıdır.
Chone duneri Kuzey Atlantik ve Arktik sularından bilinen, Akdeniz’den de bildirilen bir türdür. Türkiye denizlerindeki durumu hakkında ayrıntılı bilgi sınırlıdır; tür, kıyılarımıza ait çok kıllı solucan listelerinde yer almaktadır.
Üye Fotoğrafları
Bu tür için henüz üye fotoğrafı eklenmemiş.
Benzer Türler
Sabella pavonina Savigny, 1822
Sabella discifera Grube, 1874
Pseudopotamilla reniformis (Müller, 1771)
Pseudofabriciola longipyga Fitzhugh, Giangrande & Simboura,1994
Pseudofabriciola analis Fitzhugh, Giangrande & Simboura, 1994
Pseudofabricia aberrans Cantone, 1972
Parasabella tommasi (Giangrande, 1994)
Parasabella tenuicollaris (Grube, 1870)
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın. Yorumları görüntüle
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap