Kestane Kanseri

  1. Anasayfa
  2. Kestane Kanseri

Kestane Kanseri

Gövde üzerinde görülen oluşum “kestane kanseri” olarak biliniyor. Cryphonectria parasitica olarak bilinen parazitik bir mantar türü gövde ya da dal üzerindeki yaralı alanlardan girerek bitki kabuğuna yerleşiyor ve yeşil olan kabuk renginin zamanla kırmızıya ya da kırmızımsı-kahverenge dönüşmesine neden olmaktadır. Başlangıçta, bitkinin odunsu kısımlarının büyümesini sağlayan kambiyum denilen dokunun ölmesine sebep olduğu için enfekte olan kısımda içe çökmeler meydana gelmekte ve zamanla iletim dokularına doğru yayılarak, bitkinin iletim demetlerini tıkamaktadır. Beslenmesinin engellenmesi enfekte olan dalların ölmesine ve aşağılara yani köke doğru yayılması sonucunda da tüm bitkinin ölmesine neden olmaktadır. Bu parazitik mantar türü sadece kestanelerde değil meşe, gürgen ve akçaağaç gibi ağaçları da konukçu olarak kullanıyor. Bu türlerdeki enfeksiyonlar kestane ağaçlarındaki kadar yıkıcı olmasa da bu konu ile ilgili araştırmalar biraz sınırlı. Yine de bu mantarın yaprak döken ormanlara zarar veren ciddi bir zararlı olma potansiyeli yüksek. Ayrıca ağaç gövdelerine isim yazmak ya da kalp gibi saçma sapan şeyler çizmek gibi hastalıklı davranışların neden yapılmaması gerektiğine de güzel bir örnektir. Bizim derimiz bütünlüğünü kaybettiğinde (mesela elimiz kesildiğinde) nasıl enfeksiyonlara açık hale geliyorsa, ağaç kabukları da bütünlüğünü kaybettiğinde hastalıklara açık hale geliyorlar. Kestanelerde genç bireyler daha dirençli gibi ama yaşlı olan bireylerin direnci fazla değil. Hastalıkla ilgili çeşitli mücadele yöntemleri kullanılıyor ve bazı uygulamalarda memnun edici sonuçlar elde edilebiliyor.

Aslında bu hastalık parazitik bir enfeksiyon ve bizim bildiğimiz kanser olgusundan çok farklıdır ama neden kanser denildiğini tam bilmiyorum. Belki de ağacın ölmesine sebep olduğu içindir.

İlk resimde genç bir kestane bireyinde enfeksiyonlu olan kırmızımsı bir alan ve hemen bitişiğinde bitkinin kendini iyileştirdiği kahverengi bir bölge görünüyor. İkinci resimde ise ağacın köklerine doğru yayılmış bir enfeksiyona sahip bir kestane ağaç örneği mevcut.

Emire Elmas

Katılma Tarihi: 2019-11-19 06:04:07