İçeriğe geç
Türkiye Yaban Hayatı

Eunicella verrucosa (Pallas, 1766)

Eunicella verrucosa (Pallas, 1766)


Eunicella verrucosa, Cnidaria şubesinin Anthozoa sınıfına, sekiz dokunaçlı mercanlar (Octocorallia) grubuna ve Eunicellidae familyasına ait bir gorgon türüdür. Eski literatürde Gorgonia verrucosa adıyla da anılmıştır. Siğilli görünümlü dallarıyla tanınır; tür adı da bu siğil benzeri çıkıntılara gönderme yapar.

Koloniler genellikle tek bir düzlemde yelpaze biçiminde dallanır ve birkaç on santimetre yüksekliğe ulaşabilir. Dallar görece kalındır ve yüzeylerinde poliplerin yerleştiği kabarık, siğile benzeyen çıkıntılar bulunur. Renk çoğunlukla beyaz, krem ya da pembemsi tonlardadır; bazı bölgelerde turuncuya çalan koloniler de görülür. Dalların merkezinde esnek, boynuzsu bir eksen vardır; polipler ise sekiz tüylü dokunaca sahiptir.

Bu gorgon, akıntıya açık kayalık tabanlarda ve kayalık duvarlarda yaşar. Zooksantella taşımaz; besinini dokunaçlarıyla akıntının taşıdığı plankton ve organik parçacıkları yakalayarak sağlar. Yelpaze yüzeyi genellikle baskın akıntı yönüne dik konumlanır. Koloniler oldukça yavaş büyür ve uzun yıllar yaşayabilir. Üzerlerinde bazı deniz salyangozları ve diğer küçük omurgasızlar yaşar; dallar aynı zamanda bazı canlıların yumurtalarını bıraktığı bir yüzey olarak da kullanılır.

Tür Doğu Atlantik’te Britanya Adaları kıyılarından güneye doğru ve Akdeniz’de yayılış gösterir. Yavaş büyümesi nedeniyle tabana temas eden balıkçılık yöntemleri, kayıp ağlar ve çapa atma gibi fiziksel etkilerden kolayca zarar görür. Bazı ülkelerde koruma altına alınmış türler arasındadır ve deniz koruma alanlarının belirlenmesinde gösterge türlerden biri olarak dikkate alınır. İnsanlar için tehlikesi yoktur.

Yorumlar

Yorumları görüntüle

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yap