Günümüzde orman korumanın en önemli görev karbonu tutmaktır.

  1. Anasayfa
  2. Günümüzde orman korumanın en önemli görev karbonu tutmaktır.

Günümüzde orman korumanın en önemli görev karbonu tutmaktır.


İklim koruma perspektifinden bakıldığında, mevcut ormanları büyük oranda sağlam bırakmaktan daha iyi bir şey yoktur. Bu bağlamda orman yangınlarının, mümkün olduğunca çabuk söndürülmesi de son derece önemlidir.

Mevcut iklim değişikliğine esas olarak karbondioksit (CO2) neden oluyor. Tüm ormanlar ağaç gövdesinde aynı zamanda köklerde ve toprakta karbonu depolar. Atmosferdeki CO2 seviyesi şu anda olduğu gibi büyük ölçüde artarsa, ormanlar CO2'nin bir kısmını atmosferden uzaklaştırmaya ve uzun vadede depolamaya yardımcı olabilir. Küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 12'si ormansızlaşma ve peyzajdaki diğer değişikliklerden kaynaklanmaktadır.

Ormanlarda toplanan ahşabı enerji üretimi için kullanırsak, o zaman daha önce odunda uzun süre depoda bulunan karbon, çok kısa sürede atmosfere CO2 olarak kaçar. Hızlı büyüyen ağaçlarla yeniden ağaçlandırsak bile, bu kaybı telafi etmek on yıllar alacaktır. Orman korumanın en önemli görev budur. Tabii ki, uygun alanların olduğu yerlerde ağaçlandırma da pozitiftir - ancak bu yeniden ağaçlandırma için orman daha önce kesilmemişse.

Mevcut ormanları kesmek, odunları enerji için kullanmak ve daha hızlı enerji elde etmek için serbest kalan alanlara hızla büyüyen ağaçlar dikmek için önerileri sık sık duyuyoruz. Ayrıca ağaçların hızlı bir şekilde kütle kazandığı fikri ile daha fazla karbon depolar fikri tamamen yanlış. İçinde büyük miktarda odun yetiştirmediği eski bir orman bile, köklerde hala çok miktarda karbon depolar.

Ek olarak, ormanlar karbon depolamasının yanında su döngüsünü de dengelerler. Ormanlık bölgelerde, kurak bir süre boyunca toprakta su daha iyi depolanır ve aşırı büyümüş ve köklü orman toprağı, yoğun yağmur yağdığında erozyona karşı iyi korunur. Bu doğru. Su döngüsü, yerel iklim üzerinde, ahşabın sürdürülebilir kullanımı için materyal, biyolojik çeşitlilik için, rekreasyon için bile olumlu etkiler. Bütün bu fonksiyonları mevcut ormanı koruyarak iklim korumasını bedava olarak ormandan alıyoruz..


Kaynak: Ayhan KÜYÜK

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05