Ekosistemde Biyotik ve Abiyotik Faktörler

  1. Anasayfa
  2. Ekosistemde Biyotik ve Abiyotik Faktörler

Ekosistemde Biyotik ve Abiyotik Faktörler

Bütün Bir Ekosistemi Yaratan İki Yarı

Ekolojide biyotik ve abiyotik faktörler bir ekosistem oluşturur . Biyotik faktörler, ekosistemin bitkiler, hayvanlar ve bakteriler gibi canlı kısımlarıdır. Abiyotik faktörler, ortamın hava, mineraller, sıcaklık ve güneş ışığı gibi cansız kısımlarıdır. Organizmalar hayatta kalmak için hem biyotik hem de abiyotik faktörlere ihtiyaç duyar. Ayrıca, her iki bileşenin eksikliği veya bolluğu diğer faktörleri sınırlayabilir ve bir organizmanın hayatta kalmasını etkileyebilir. Azot, fosfor, su ve karbon çevrimleri hem biyotik hem de abiyotik bileşenlere sahiptir.


Biyotik ve Abiyotik Faktörler


Bir ekosistem biyotik ve abiyotik faktörlerden oluşur.

Biyotik faktörler bir ekosistemdeki canlı organizmalardır. Örnekler arasında insanlar, bitkiler, hayvanlar, mantarlar ve bakteriler bulunur.

Abiyotik faktörler bir ekosistemin cansız bileşenleridir. Örnekler arasında toprak, su, hava durumu ve sıcaklık sayılabilir.

Sınırlayıcı faktör, bir organizmanın veya popülasyonun büyümesini, dağılımını veya bolluğunu sınırlayan tek bileşendir.

Biyotik faktörler

Biyotik faktörler, bir ekosistemin canlı bileşenlerini içerir. Bunlar, patojenler, insan etkisinin etkileri ve hastalıklar gibi ilgili biyolojik faktörleri içerir. Canlı bileşenler üç kategoriye ayrılır:

Üreticiler: Üreticiler veya ototroflar abiyotik faktörleri gıdaya dönüştürür. En yaygın yol, karbondioksit, su ve güneş ışığından gelen enerjinin glikoz ve oksijen üretmek için kullanıldığı fotosentezdir . Bitkiler üreticilere örnektir.

Tüketiciler: Tüketiciler veya heterotroflar üreticilerden veya diğer tüketicilerden enerji alır. Çoğu tüketici hayvandır. Tüketicilere örnek olarak sığır ve kurtlar verilebilir. Tüketiciler ayrıca yalnızca üreticiler ( otçullar ), yalnızca diğer tüketiciler ( etoburlar ) veya üreticiler ve tüketiciler ( omnivorlar ) karışımından beslenip beslenmedikleri şeklinde sınıflandırılabilir . Kurtlar etoburlara bir örnektir. Sığır otoburdur. Ayılar omnivordur.

Ayrıştırıcılar: Ayrıştırıcılar veya detritivorlar, üreticiler ve tüketiciler tarafından üretilen kimyasalları daha basit moleküllere ayırır. Ayrıştırıcılar tarafından üretilen ürünler üreticiler tarafından kullanılabilir. Mantarlar, solucanlar ve bazı bakteriler ayrıştırıcıdır.

Abiyotik Faktörler

Abiyotik faktörler, bir organizmanın veya nüfusun büyüme, bakım ve üreme için ihtiyaç duyduğu canlı olmayan bileşenlerdir. Abiyotik faktörlerin örnekleri arasında güneş ışığı, gelgitler, su, sıcaklık, pH, mineraller ve volkanik patlamalar ve fırtınalar gibi olaylar yer alır. Abiyotik bir faktör tipik olarak diğer abiyotik faktörleri etkiler. Örneğin, azalan güneş ışığı sıcaklığı azaltabilir ve bu da rüzgar ve nemi etkiler.

Kısıtlayıcı faktörler

Sınırlayıcı faktörler, bir ekosistemdeki büyümesini kısıtlayan özelliklerdir. Bu kavram, büyümenin toplam kaynak miktarı tarafından değil, en kısıtlı olan tarafından kontrol edildiğini belirten Liebig'in Minimum Yasası'na dayanmaktadır. Sınırlayıcı bir faktör biyotik veya abiyotik olabilir. Bir ekosistemdeki sınırlayıcı faktör değişebilir, ancak bir seferde yalnızca bir faktör geçerlidir. Sınırlayıcı bir faktöre örnek olarak yağmur ormanlarındaki güneş ışığı miktarı verilebilir. Orman tabanındaki bitkilerin büyümesi ışık mevcudiyeti ile sınırlıdır. Sınırlayıcı faktör , bireysel organizmalar arasındaki rekabeti de açıklar .

Ekosistemde Örnek

Herhangi bir ekosistem, ne kadar büyük veya küçük olursa olsun, hem biyotik hem de abiyotik faktörleri içerir. Örneğin, bir pencere üzerinde büyüyen bir ev bitkisi küçük bir ekosistem olarak düşünülebilir. Biyotik faktörler arasında bitki, topraktaki bakteriler ve kişinin bitkiyi canlı tutmaya verdiği özen sayılabilir. Abiyotik faktörler arasında ışık, su, hava, sıcaklık, toprak ve saksı bulunur. Bir ekolog bitki için sınırlayıcı faktörü arayabilir, bu potun büyüklüğü, bitki için mevcut güneş ışığı miktarı, topraktaki besinler, bir bitki hastalığı veya başka bir faktör olabilir. Daha büyük bir ekosistemde, tüm Dünya biyosferi gibi, tüm biyotik ve abiyotik faktörleri hesaba katmak inanılmaz derecede karmaşık hale gelir.

Kaynaklar


Atkinson, NJ; Urwin, PE (2012). "Bitki biyotik ve abiyotik streslerin etkileşimi: genlerden tarlaya". Deneysel Botanik Dergisi . 63 (10): 3523-3543'te açıklanmaktadır. DOI: 10,1093 / jxb / ers100

Dunson, William A. (Kasım 1991). "Toplumsal Örgütlerde Abiyotik Faktörlerin Rolü". Amerikan Doğalcı . 138 (5): 1067-1091. DOI: 10,1086 / 285270

Garrett, KA; Dendy, SP; Frank, EE; Rouse, MN; Travers, SE (2006). "İklim Değişikliğinin Bitki Hastalığına Etkileri: Genomlar Ekosistemlere". Fitopatolojinin Yıllık İncelemesi . 44: 489-509. 

Flexas, J .; Loreto, F .; Medrano, H., ed. (2012). Değişen Bir Ortamda Karasal Fotosentez: Moleküler, Fizyolojik ve Ekolojik Bir Yaklaşım . FİNCAN. ISBN 978-0521899413.

Taylor, WA (1934). "Liebig yasasının asgari düzeyde yeniden düzenlenmesi ile türlerin dağılımı ve doğal kaynakların yönetiminde aşırı veya aralıklı koşulların önemi". Ekoloji 15: 374-379.

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05