En çalışkan canlılar - Karıncalar

  1. Anasayfa
  2. En çalışkan canlılar - Karıncalar

En çalışkan canlılar - Karıncalar

Karıncalar 100 milyon yıldan fazla bir süredir Dünyamızda yaşamaktadır. Birçok fosil ve kehribar taşında bulunan farklı binlerce örnek bunun en büyük göstergesidir. Gezegenin hemen hemen her yerinde karıncaları görebilirsiniz. 2006 yılı itibarıyla, çoğu sıcak iklimlerde yaşayan 11.880 karınca türü tespit edilmiştir.

Karıncalar, organize koloniler halinde yaşadıkları için sosyal böceklerdir. Karıncalar Formicidae ailesi olarak bilinir.

KARINCA ÖZELLİKLERİ

Karıncalar davranışları arasında büyük bir çeşitlilik vardır. Karıncalar, 2 ila yaklaşık 25 milimetre arasında değişmektedir. Renkleri değişebilir, çoğu kırmızı veya siyahtır, ancak metalik parlaklığa sahip bazı tropikal gruplar da dahil olmak üzere diğer renklere sahip karınca türleri mevcuttur.

KARINCA DAVRANIŞI

Karıncalar , hayvanlar alemindeki en başarılı böcek gruplarından biridir. Sosyal bir böcek oldukları ve bazen milyonlarca bireyden oluşan oldukça organize koloniler veya yuvalar oluşturdukları için özellikle ilgi çekicidirler. İstilacı karınca türlerinin kolonileri bazen birlikte çalışarak çok geniş bir alana yayılabilir ve çok büyük koloniler oluşturabilirler. Karınca kolonileri bazen tek bir parça olarak hareket ettikleri için süper organizmalar olarak tanımlanır.

Karıncalar, Dünya üzerindeki hemen hemen her kara parçasını kolonileştirmiştir. Tropikal bir yağmur ormanının toplam hayvan biyokütlesinin %15'ini oluşturabilirler; Amazon'da karıncaların toplam ağırlığının, aynı bölgedeki dört ayaklılardan dört kat daha büyük olduğu söylenir. Ayrıca, tüm karıncaların toplam ağırlığının, dünya üzerinde mevcut insan ağırlığından fazla olabileceği tahmin edilmektedir.

KARINCALAR VE YAPRAK BİTLERİ İLE OLAN İLİŞKİSİ

Birçok karınca, yaprak bitleri tarafından salgılanan 'tatlı öz su' denilen tatlı sıvıyı yerler. Bazı türler yaprak bitlerini, bazen kendi yuvalarıyla bir tutar ve korur. Karıncalar yaprak bitlerini bitkiden bitkiye taşır ve yumurtaları kış için kolonilerine götürürler. Karıncalar ayrıca yaprak bitlerini uğur böcekleri ve dantel kanatlılar gibi yırtıcı böceklerden ve onlara çok sayıda saldırarak birçok türden koruyacaktır. Ayrıca yaprak bitleri karıncaların en sevdiği yiyecekleri üretir!

KARINCA YUVALARI

Karıncalar sistematik ve düzenli böceklerdir. Bazı işçi karıncalara yuvadan artıkları alıp dışarıdaki özel bir atık alanına atma görevi verilir. Her karınca kolonisinin kendine özgü kokusu vardır. Bu şekilde, davetsiz misafirler hemen tanınabilir. Yaygın bazı Kırmızı türler gibi birçok karınca, yuvalarını korumak için savunma amaçlı iğnelerini kullanabilirler. ( Bazı türlerde bu iğne çok gelişmiştir)

Bazı karınca türleri, diğer karınca türlerinin kolonilerine saldırarak onları ele geçirebilir. Diğer türler daha az yayılmacıdır, ancak yine de bir o kadar saldırgandır; yedikleri veya yetiştirdikleri besinleri almak , yumurta veya larvaları çalmak için kolonilere saldırırlar. Amazon Karıncaları gibi bazı karıncalar kendilerini besleyemezler, ancak onlara bakmak için yakalanan işçi karıncalara güvenmek zorundadırlar.

KARINCA İLETİŞİMİ

Karınca iletişimi öncelikle feromon adı verilen kimyasallar aracılığıyla gerçekleştirilir. Karıncaların çoğu, zamanlarını doğrudan yerle temas halinde geçirdiklerinden, bu kimyasal mesajlar diğer Hymenopteranlardan daha gelişmiştir. Örneğin, bir toplayıcı yiyecek bulduğunda, yuvaya giderken yerde bir feromon izini mutlaka bırakır. Yuva, tipik olarak, hatırlanan yer işaretleri ve bileşik gözlerle algılanan güneşin konumu ve ayrıca gözlerdeki özel gökyüzü polarizasyonunu algılayan lifler aracılığıyla bulunur.

KARINCALAR VE İNSANLAR

Karıncalar, böcek zararlılarını temizlemek ve toprağı havalandırmak için faydalı ve önemli canlılardır. Öte yandan evleri, bahçeleri ve tarlaları istila ettiklerinde zararlı olabilirler. Marangoz karıncalar, yuva yapmak için ahşapların içini oyarak ahşaba zarar verir. Karıncaları uzak tutmak için sıradan tebeşir kullanılabilir; korunan alanın çevresine bir çizgi veya daire çizmek onların içeri girmesini engelleyecektir.

Dünyanın bazı bölgelerinde yaşayan büyük karıncalar yarayı birbirine bağlamak için (yara dikme işlemi) yaranın üzerine karıncalar uygulayarak dikiş olarak kullanılmaktadır. Bu yöntem doğada sağ kalma gibi durumlarda çok işe yaramaktadır. Bu karıncalar bu maksatla kullanıldıklarında üç gün boyunca açılmadan durabilir.

Katil karıncalar olarak adlandırılan bazı türler, yiyecek arama veya yuvalarını savunma sırasında çok daha büyük hayvanlara saldırma eğilimindedir. İnsan saldırıları nadirdir, ancak sokmalar ve ısırıklar oldukça acı verici olabilir ve yeterince büyük sayılarda sakatlayıcı olabilir.

KARINCA YUVALARI

Bir karınca yuvası ağzı, en basit şekliyle, toprak, kum, çam iğnesi ya da kil bir yığın gibi diğer malzemelerin bir bileşininden oluşur.

Bununla birlikte, bazı türlerde malzemeleri aktif olarak belirli şekillerde şekillendirirler ve höyük içinde yuva odaları oluşturabilirler.

Yuva yapıları, birbirine küçük tünellerle bağlanan bir dizi yeraltı odasından oluşur.


Ahmet TAŞÇI


Fotoğraflar: Andrey Pavlov / Shutterstock - Gail Shumway / Getty Images-https://www.plexusmd.com/md/post/army-ants-are-being-used/53856-https://www.dkfindout.com/uk/animals-and-nature/insects/ant-colonies/

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05